Cometa C/2023 A3 se va afla astazi cel mai aproape de Pamant si va putea fi vazuta si din Romania

actualitate

cometa, vizibila, Romania

La 12 octombrie, cometa C/2023 A3 se va afla cel mai aproape de Pamant la o distanta de 0,472764 unitati astronomice sau 70.724.459 de kilometri, potrivit theskylive.com.

Pentru amatorii de astronomie, dar nu numai pentru ei, cometa poate fi vazuta cu ochiul liber si din Romania. Este posibil sa fie vazuta cu ochiul liber si ziua, in functie de conditiile meteorologice. Pentru cei care au un binoclu sau un telescop, imaginea cometei va fi si mai spectaculoasa.

Intre 11 si 14 octombrie, cometa A3, cu o magnitudine estimata intre -3 si -1, dar cu posibilitatea de a ajunge chiar la -5, devine vizibila cu ochiul liber din emisfera nordica. Acest lucru se datoreaza vitezei mari de deplasare a cometei, care o va face sa apara tot mai sus pe cerul vestic cu fiecare noapte. Coada cometei va fi mult mai stralucitoare din cauza reflexiei luminii prin norul de praf din jurul acesteia.

Intre 13 si 14 octombrie, pierzand rapid din luminozitate (de la -1,0 la 1,0 magnitudine), dar departandu-se mai mult de Soare, va fi mai usor de vazut cu ochiul liber seara la aproximativ o ora dupa apus. Pe 14 octombrie, C/2023 A3 va trece aproape de o alta cometa, 13P/Olbers (mag 10), potrivit starwalk.space. Mai multe calcule de la inceputul lunii septembrie indica faptul ca, luand in considerare imprastierea directa, cometa va fi mai stralucitoare decat magnitudinea 0, intre 5 si 13 octombrie.

De asemenea, cometei C/2023 A3 i-a crescut o frumoasa coada lunga dupa ce a trecut la cea mai mica distanta fata de Soare (periheliu), de 58 milioane km, la 27 septembrie 2024. Cometele sunt corpuri ceresti care prin cozile lor lungi si stralucitoare constituie o imagine spectaculoasa si care au atras de mii de ani atentia oamenilor de stiinta si nu numai, oferind o imagine asupra modului in care s-a format si a evoluat sistemul nostru solar.

Prima observare cu ochiul liber a cometei C/2023 A3 a avut loc pe 23 septembrie in emisfera sudica, avand o stralucire cu magnitudine estimata de 3,3 in timp ce estimarile privind coada aratau o valoare de 2,5. Coama se mareste pe masura ce cometa se apropie de Soare, caldura acesteia fortand nucleul de gheata sa se topeasca formand jeturi de gaz si praf, lungi de zeci de mii de kilometri. De multe ori cometele prezinta doua cozi: una alcatuita din praf – vizibila, deoarece reflecta lumina solara, avand o culoare alb-galbuie, iar alta formata din gaze – vizibila datorita gazelor ionizate din care este alcatuita si care ii confera o nuanta albastruie sau verde.

Telescopul ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System) din Africa de Sud a descoperit cometa C/2023 A3 pe 22 februarie 2023. In plus, specialistii de la Observatorul Purple Mountain (Zijin Shin sau Tsuchinshan) din China au detectat cometa independent pe imaginile din 9 ianuarie 2023. Prin urmare, cometa are si denumirea Tsuchinshan-ATLAS. La descoperire, cometa era inca la 7,3 unitati astronomice (UA) de Soare si stralucea cu o magnitudine slaba de 18. Analiza preliminara a traiectoriei sale a aratat ca A3 finalizeaza o orbita in jurul Soarelui la fiecare 80.660 de ani, potrivit earthsky.org/space/comet.

Cometa C/2023 A3 strabate sistemul solar interior cu 290.664 km pe ora sau 80,74 km pe secunda in raport cu Pamantul. Cu un telescop mic, ii poti vedea de fapt viteza uimitoare. Se poate urmari cum se schimba treptat locatia cometei (doar in 15 minute), comparand pozitia exacta cu stelele din fundal.

In luna noiembrie C/2023 A3 isi va pierde treptat luminozitatea pe masura ce se va indeparta de Pamant. In urmatorii 20 de ani, cometa se va deplasa spre marginea Sistemului Solar si nu se va intoarce pentru inca 26.000 de ani, potrivit starwalk.space.

Ultima data cand o cometa uimitor de stralucitoare a fost vizibila de la latitudinile nordice a fost in 1997, cand cometa Hale-Bopp a luminat cerul.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: