O casa de licitatii din Anglia, nevoita sa retraga de la vanzare capete micsorate si alte ramasite umane in urma unor proteste

life

O casa de licitatii din Anglia a retras de la vanzare o colectie de ramasite umane, inclusiv capete micsorate si cranii ancestrale, in urma unor proteste, potrivit CNN.

Casa de licitatii Swan din Tetsworth, Oxfordshire a retras mai multe loturi de la o viitoare licitatie, inclusiv un cap micsorat Tsantsa din secolul al XVIII-lea, care se astepta sa aduca 20.000-25.000 lire sterline si care a fost detinut anterior de Hugh Hefner, fondatorul revistei Playboy.

Tsantsa este un ritual prin care un trib amazonian, aflat in prezent pe teritoriul statului Ecuador, intimidau triburile dusmane, decapitand inamicii si micsorandu-le capul de patru ori.

Alte loturi retrase includ un craniu ancestral din Insulele Solomon, altul din tribul Fon din Benin si un craniu de hominid din Congo.

Vanzarea planificata a unei alte piese, descrisa drept un craniu uman Naga cu coarne din secolul al XIX-lea, a atras critici din partea lui Neiphiu Rio, ministrul statului indian Nagaland. Rio i-a scris ministrului Afacerilor Externe al Indiei, S. Jaishankar, cerandu-i sa intervina „pentru a se asigura ca licitatia ramasitelor umane ale poporului nostru este oprita”.

In scrisoarea sa, Rio a spus ca a fost informat despre licitatie de catre Forumul pentru Reconcilierea Naga (FNR), un grup de organizatii care lucreaza pentru a reconcilia diferite grupuri politice Naga, dintre care unele s-au angajat in lupta armata pentru independenta fata de India in ultimele decenii.

In scrisoarea sa catre Rio, FNR a spus ca „condamna aceasta practica inumana si violenta in care ramasitele umane ancestrale indigene continua sa fie obiecte de colectie. Asemenea licitatii continua politica de dezumanizare si violenta coloniala asupra poporului Naga”, a adaugat acesta.

Critici au venit si din partea Laurei Van Broekhoven, directorul Muzeului Pitt Rivers, care face parte din Universitatea din Oxford.

„Va rog, scoateti imediat de la licitatia de maine ramasitele umane si ancestrale ale oamenilor Naga, Shuar, Dayak, Kota, Fon, Vili si ale altor comunitati din Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Nigeria, Congo, Ecuador, Nagaland, Benin”, a scris ea intr-o postare pe X.

In septembrie 2020, muzeul a eliminat o colectie de capete micsorate din colectia sa, ca parte a ceea ce se refera la procesul sau de decolonizare.

Personalul muzeului a indepartat ramasitele umane din colectia sa de peste 500.000 de artefacte, in urma unei revizuiri de trei ani a expunerilor si programarii „din perspectiva etica”. In total, 120 de obiecte care contineau ramasite umane au fost scoase, impreuna cu alte 71 de obiecte nebiologice care se aflau in aceleasi afisaje, a declarat muzeul pentru CNN la acea vreme.

Muzeul a spus intr-o declaratie ca schimbarile au fost motivate de dorinta de a „interactiona profund cu mostenirea sa coloniala”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: