Rusia spune ca desfasoara drone dotate cu inteligenta artificiala in Ucraina. Noaptea trecuta s-a inregistrat un schimb masiv de atacuri aeriene intre cele doua parti

externe

drona, rusia, shahed

Ministrul rus al Apararii, Andrei Belousov, a declarat vineri ca dronele compatibile cu inteligenta artificiala (AI) joaca un rol cheie pe campul de lupta din Ucraina si a cerut o mai activa instructie a trupelor cu privire la modul de utilizare a acestora, conform Reuters.

Ministerul lui Belousov a publicat un videoclip cu acesta vizitand un centru pentru tehnologia dronelor de ultima generatie si discutand cu operatorii acestora. Un soldat i-a aratat lui Belousov o simulare cu o drona echipata pentru recunoasterea cu ajutorul AI care ataca o barca pe un rau.

„Se blocheaza pe tinta si o captureaza”, i-a spus militarul ministrului. „Chiar daca ar exista o pierdere a controlului ei, drona se va indrepta spre tinta”.

Belousov a spus ca doua detasamente echipate cu drone “alimentate” cu inteligenta artificiala sunt deja desfasurate in estul Ucrainei, precum si in regiunile Rusiei, Belgorod si Kursk, unde trupele lupta pentru a scoate trupele ucrainene care au organizat incursiunea surpriza peste granita in luna  august.

Ministrul a declarat ca intentioneaza sa formeze si sa personalizeze inca cinci unitati pentru a efectua astfel de misiuni cu drone AI in regim „non-stop”. Belousov a spus ca soldatii trebuie sa fie antrenati in consecinta.

Presedintele Vladimir Putin a declarat luna trecuta ca Rusia va creste productia de drone de aproximativ 10 ori pana la aproape 1,4 milioane de unitati anul acesta.

De asemenea, si Ucraina foloseste pe scara larga dronele, inclusiv pentru a ataca tinte militare si instalatii energetice de pe teritoriul Rusiei. Un astfel de atac luna trecuta a declansat o explozie de marimea unui cutremur la un arsenal major de arme din regiunea rusa Tver, la vest de Moscova.

Rusia si Ucraina s-au atacat masiv, reciproc, cu drone in cursul noptii trecute

Ucraina si Rusia au comunicat sambata atacuri cu drone care au vizat teritoriile lor in cursul noptii, Kievul afirmand ca a neutralizat 24 de drone rusesti, in timp ce Moscova a sustinut ca a doborat 47 de aparate ucrainene, conform AFP.

Intr-un comunicat, fortele aeriene ucrainene au afirmat ca Rusia a lansat si rachete asupra Ucrainei din regiunea Belgorod, fara a preciza numarul sau tipul. Potrivit sursei citate, Moscova a lansat, de asemenea, 28 de drone asupra Ucrainei, dintre care 24 au fost distruse de apararea antiaeriana deasupra regiunilor Sumi, Poltava, Dnipropetrovsk, Mikolaiv si Herson.

Statul Major ucrainean a revendicat, de asemenea, o lovitura nocturna, fara a preciza armele utilizate, impotriva unui depozit de combustibil din apropierea orasului Rovenki din regiunea Luhansk (est), ocupata de trupele ruse.

Potrivit acestei surse, un incendiu a izbucnit la acest depozit, care, potrivit Statului Major, aprovizioneaza fortele armate ale Kremlinului si fusese deja lovit „anterior” de „arme ucrainene”.

Moscova nu a confirmat acest atac.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: