Zeci de conturi false Facebook proruse au fost eliminate de Meta in R. Moldova. Pe 20 octombrie vor avea loc alegerile prezidentiale in republica

externe

meta

Meta Platform a anuntat eliminarea unei retele de conturi de grup Facebook care vizau vorbitorii de limba rusa din Republica Moldova si sustineau partidele proruse inainte de alegerile prezidentiale. Compania a motivat ca reteaua de grupuri incalca politicile Meta, potrivit Reuters.

De asemenea, autoritatile din Republica Moldova au anuntat ca au blocat zeci de canale Telegram si chatbot-uri legate de o campanie prin care alegatorilor li se promiteau bani pentru a vota impotriva referendumului de saptamana viitoare pe tema apartenentei la Uniunea Europeana, referendum care se organizeaza concomitent cu alegerile prezidentiale.

Potrivit sursei citate, conturile Meta false postau mesaje critice la adresa actualei presedinte, Maia Sandu, a politicienilor pro-europeni si a legaturilor stranse pe care Republica Moldova le are cu Romania. In schimb, acestia sustineau prin postarile partidele pro-ruse din Moldova.

Compania a anuntat ca operatiune a vizat 12 conturi de stiri fictive, in limba rusa, care lasau impresia ca sunt entitati independente cu prezenta pe mai multe servicii de internet, inclusiv Facebook, Instagram, Telegram, OK.ru si Tik Tok.

De asemenea, au fost eliminate sapte conturi de Facebook, alte 23 de pagini si un grup de 20 de conturi Instagram pentru „incalcarea politicii sale de comportament neautentic coordonat”.

Potrivit Meta, aproximativ 4.200 de conturi urmareau una sau mai multe dintre cele 23 de pagini si aproximativ 335.000 de conturi urmareau unul sau mai multe dintre conturile de Instagram.

Republica Moldova este tinta unor dezinformari in masa in contextul in care pe 20 octombrie vor avea loc alegerile prezidentiale si se va vota un referendum care va permite tarii sa isi continue parcursul european si sa devina tara membra UE.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: