Israelul ordona noi evacuari si vizeaza noi zone din Liban

externe

Israelul a ordonat mai multe evacuari si a vizat sambata o noua zona din nordul Libanului, in vreme ce un al treilea soldat al ONU a fost ranit in conflictul din ce in ce mai intens al Israelului cu grupul libanez Hezbollah, sustinut de Iran, potrivit Reuters.

Cel putin cinci persoane au fost ucise si 15 ranite in atacurile israeliene in trei zone diferite din Liban, au declarat pentru Reuters o sursa de securitate si o sursa de aparare civila. Una dintre locatiile vizate a fost in orasul Deir Billa din nordul Libanului, care nu fusese lovit inainte.

Armata israeliana a declarat ulterior ca Hezbollah a tras aproape 320 de proiectile din Liban in Israel sambata, fara a oferi mai multe detalii.

Tot sambata, armata israeliana a ordonat locuitorilor din 23 de sate din sudul Libanului sa evacueze in zonele de la nord de raul Awali, care curge din valea Bekaa de vest in Marea Mediterana.

Ordinul a mentionat satele din sudul Libanului care au fost tinte recente ale atacurilor israeliene, multe dintre ele fiind deja aproape goale.

Armata israeliana a spus ca evacuarile sunt necesare pentru siguranta rezidentilor din cauza activitatilor sporite ale Hezbollah, sustinand ca grupul foloseste locurile pentru a ascunde arme si pentru a lansa atacuri asupra Israelului.

Hezbollah neaga ca ar fi ascuns arme in randul civililor.

Un alt membru al UNIFIL, misiunea ONU de mentinere a pacii in Liban, a fost ranit vineri de focuri de arma, a anuntat organizatia sambata, adaugand ca barbatul era stabil dupa ce a suferit o interventie chirurgicala pentru indepartarea glontului.

Declaratia mai spune ca pozitia UNIFIL in orasul Ramyah, din sudul Libanului, a suferit daune semnificative din cauza exploziilor in urma bombardamentelor din apropiere, dar nu a precizat cine este responsabil pentru niciunul dintre atacuri.

Doi membri ai fortelor ONU de mentinere a pacii au fost raniti vineri de o lovitura israeliana langa turnul lor de veghe din sudul Libanului, atragand condamnari din partea organismului global si a diferitelor tari.

Conflictul dintre Israel si Hezbollah, care a izbucnit in urma cu un an, cand grupul sustinut de Iran a inceput sa lanseze rachete spre nordul Israelului in sprijinul Hamas dupa inceperea razboiului din Gaza, a escaladat in ultima luna.

Atacurile israeliene intensificate in sudul Libanului, Valea Bekaa si suburbiile sudice ale Beirutului au fortat aproximativ 1,2 milioane de oameni sa-si paraseasca locuintele incepand cu 23 septembrie, potrivit guvernului libanez.

Vineri, numarul mortilor de la inceputul ostilitatilor a ajuns la 2.255, a anuntat Ministerul libanez al Sanatatii.

Oficiul Natiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare a declarat sambata ca mai multi libanezi au fost stramutati acum decat in timpul ultimului razboi major dintre Israel si Hezbollah din 2006, cand aproximativ 1 milion au fugit din casele lor.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , , ,

Comentarii: