Iran: Unei activiste i-a fost anulata condamnarea la moarte. Urmeaza rejudecarea

externe

Curtea Suprema a Iranului a dispus rejudecarea activistei pentru drepturile muncii, Sharifeh Mohammadi, si i-a anulat condamnarea la moarte, a declarat avocatul ei sambata, potrivit DW.

„Curtea Suprema… a anulat verdictul impotriva clientei mele”, a declarat avocatul Amir Raisian, citat de cotidianul reformist Shargh.

Mohammadi a fost acuzata ca este membra a partidului Kamala, un grup separatist kurd din Irak, care este desemnat ca organizatie terorista de autoritatile iraniene.

Ea a fost condamnata la moarte la inceputul lunii iulie, dupa ce a fost arestata in regiunea Gilan, din nordul Iranului.
Poporul kurd locuieste in mod traditional in parti din sud-estul Turciei, nordul Irakului, vestul Iranului si nord-estul Siriei.

Teheranul a acuzat de multa vreme grupurile kurde iraniene exilate cu sediul in Irak ca au provocat tulburari in Iran.

Iranul este inca afectat de luni de protest declansate de moartea in septembrie 2022 a tinerei Mahsa Amini. Ea a murit in custodia politiei, dupa ce a fost acuzata ca nu a respectat in mod corespunzator codul vestimentar strict pentru femei. Mai multe persoane au fost condamnate la moarte pentru implicarea in proteste.

Iranul efectueaza anual al doilea cel mai mare numar de executii din lume, dupa China, conform gruparii pentru drepturile omului, Amnesty International. ONG-urile au acuzat, de asemenea, Teheranul ca i-a vizat in mod disproportionat pe kurzi, precum si minoritatea etnica predominant sunnita baloch din sud-estul tarii.

Detinutii din peste 20 de inchisori iraniene organizeaza de cateva luni proteste, inclusiv greve ale foamei, impotriva pedepsei capitale.

Potrivit Agentiei de Stiri pentru Activist pentru Drepturile Omului (HRANA), cel putin 811 persoane au fost executate in Iran intre 10 octombrie 2023 si 8 octombrie 2024.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: