Sute de soldati rusi aleg sa activeze ca agenti dubli: „Mi-am facut treaba bine, poate chiar mai mult. Rezultatele au depasit asteptarile”

externe

Rusia, contraofensiva, Kursk, insuficiente, forte

Sute, posibil mii, de soldati din randurile armatei ruse coopereaza cu serviciile secrete ucrainene si cu grupurile de partizani pentru ca nu sunt de acord cu invazia declansata de Putin. Ei se angajeaza in activitati de sabotaj, dezactiveaza echipamente inamice si transmit date importante pentru Fortele Armate ale Ucrainei, relateaza The Telegraph.

Unul dintre soldatii rusi, care coopereaza cu partea ucraineana, a povestit intr-un interviu acordat ziarului britanic cum, in iulie, a incendiat santul in care se adapostea unitatea sa pe malul stang al Niprului. Flacarile s-au extins rapid, provocand moartea unor soldati care au incercat sa salveze munitia si armele.

„In timp ce incercau sa stinga focul si sa salveze proviziile de hrana, flacarile s-au extins pe o zona si mai mare, provocand arsuri multor militari”, a spus soldatul, al carui nume nu a fost dat publicitatii din motive de securitate.

De asemenea, acest soldat rus a fost recrutat recent si de miscarea de rezistenta tatara din Crimeea, ATESH.

„Cunosteam bine zona, pentru ca eram acolo de mult timp. Cred ca mi-am facut treaba bine, poate chiar mai mult. Rezultatele au depasit asteptarile”, a spus el jurnalistilor britanici.

In prezent, miscarea ATESH, care s-a constituit in Crimeea in vara anului 2022, are peste 2.000 de luptatori de rezistenta.

Potrivit purtatorului de cuvant al acestui grup de partizani, ei opereaza in toate teritoriile ocupate ale Ucrainei si in Rusia.

ATESH coopereaza cu serviciile de informatii ucrainene si cu alte miscari de rezistenta, bazandu-se pe cunostintele profunde ale localnicilor despre zona si din ce in ce mai mult pe soldatii rusi care aleg sa fie agenti dubli.

Este vorba de „zeci de rusi care au fost implicati intr-un razboi la care nu au vrut sa participe” care s-au alaturat miscarii.

„Aproape de la bun inceput, ni s-au alaturat soldatii rusi care ajuta la obtinerea de informatii atat pe linia frontului, cat si in spatele frontului, in Crimeea si Rusia. Dar, in acest moment, observam o crestere semnificativa a numarului de soldati rusi care ne ajuta”, a spus purtatorul de cuvant al ATESH.

Un alt soldat rus, recrutat de partizani ucraineni, lucreaza la o baza aeriana rusa aflata la cateva sute de kilometri de granita cu Ucraina, urmarind miscarea avioanelor si livrarile de arme.

Agentul a descris aerodromul drept „una dintre cele mai mari baze aeriene operationale din Rusia” care gazduieste unele dintre cele mai avansate avioane de lupta rusesti folosite pentru lovituri regulate cu rachete asupra oraselor ucrainene.

„Aici ma comport ca ochii si urechile ATESH”, a spus soldatul intr-un interviu pentru The Telegraph.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: