Coada de 53.000 de oameni, duminica, la moastele Sf. Parascheva. Randul se intinde pe 6 kilometri

news

Moaste Iasi

Aproximativ 53.000 de persoane stau la un rand de cativa kilometri, duminica seara, asteptand sa se inchine la racla cu moastele Sfintei Cuvioase Parascheva si racla cu moastele Sf. Pantelimon, adusa de la Muntele Athos, acesta din urma fiind considerat a fi unul dintre cei mai importanti sfinti vindecatori.

Conform estimarilor, de marti, 8 octombrie, cand a inceput pelerinajul de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, si pana in seara zilei de 13 octombrie, peste 163.000 pelerini au trecut pe la baldachinul special amenajat in Curtea Mitropolitana, precizeaza Agerpres.

Cei mai multi dintre pelerinii care stau acum la rand, care se intinde pe aproximativ sase kilometri, au venit din cursul zilei de sambata. Atat pe parcursul zilei, dar mai ales in cursul noptii, pelerinii care stau la rand primesc din partea voluntarilor Mitropoliei Moldovei si Bucovinei ceai si cafea calda, precum si cate un pachet cu mancare.

Anual, in preajma datei de 14 octombrie, cand crestinii ortodocsi sarbatoresc Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, municipiul Iasi se transforma in cel mai mare centru de pelerinaj din tara si al cincilea mare centru de pelerinaj din Europa.

Cuvioasa Parascheva, cunoscuta indeosebi de bisericile ortodoxe greaca, romana, bulgara, rusa si sarba, s-a nascut in Tracia rasariteana, astazi Boiados, nu departe de Constantinopol, pe la inceputul secolului al XI-lea. Ea a murit la varsta de 27 de ani. Moastele acesteia au fost daruite in 1641 domnului Moldovei, Vasile Lupu, drept recunostinta pentru achitarea datoriilor Patriarhiei catre turci. In acelasi an, moastele Cuvioasei Parascheva au ajuns la Iasi, fiind asezate in Biserica ‘Sfintii Trei Ierarhi’, aflata in prezent sub patronaj UNESCO, care a fost gandita pentru a deveni chivot al Sfintei Parascheva. Acolo au stat pana in decembrie 1888, cand au scapat ca prin minune dintr-un incendiu, fiind transferate mai tarziu in noua Catedrala Mitropolitana din Iasi, unde se afla si in prezent.

Cunoscuta, conform traditiilor populare, si ca Sfanta Vineri, Cuvioasa Parascheva este considerata a fi ocrotitoarea Moldovei si a oamenilor sarmani.

Canonizarea Cuvioasei Parascheva a fost hotarata de membrii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in anul 1955. Tot atunci a fost stabilita si data de praznuire a Sfintei Parascheva, pe 14 octombrie.

Luni, 14 octombrie, ziua de praznuire a Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiata, incepand cu ora 9,30, pe un podium amplasat la limita cu Pietonalul Stefan cel Mare si Sfant, in dreptul Altarului Catedralei Mitropolitane.

Slujba liturgica va fi oficiata de mai multi ierarhi din Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, cat si din alte Biserici Ortodoxe Surori, raspunsurile liturgice fiind oferite anul acesta de Corul Operei Nationale Romane din Iasi.

Autoritatile estimeaza ca pana pe 15 octombrie, cand se incheie pelerinajul, peste 300.000 de credinciosi vor veni la Mitropolia Moldovei si Bucovinei din Iasi pentru a participa la slujbele religioase si alte activitati desfasurate in spatiul public prilejuite de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, perioada de afluenta maxima a pelerinilor fiind 13-14 octombrie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: