Suedia va solicita UE sa clasifice corpul Gardienilor Revolutiei din Iran drept „grupare terorista”

externe

Suedia, Gardienii Revolutiei, grupare terorista, UE

Suedia doreste ca Uniunea Europeana sa clasifice corpul Gardienilor Revolutiei din Iran drept organizatie terorista, dupa mai multe atacuri impotriva unor tinte israeliene din Suedia pe care Stockholmul le atribuie Iranului, a declarat duminica premierul Ulf Kristersson.

Agentia de informatii a tarii scandinave, Sapo, a acuzat Iranul ca recruteaza membri ai bandelor criminale suedeze pentru a comite „acte de violenta” impotriva intereselor israeliene si a altor interese in Suedia, ceea ce Teheranul a negat, potrivit Arab News.

„Dorim ca Suedia sa abordeze serios, impreuna cu alte tari din UE, legatura incredibil de problematica dintre corpul Gardienilor Revolutiei islamice si rolul sau distructiv in regiunea Orientului Mijlociu, dar si actiunile sale crescande in diferite tari europene, inclusiv Suedia”, a declarat Kristersson pentru cotidianul Expressen.

Corpul Gardienilor Revolutiei islamice este o ramura speciala a fortelor armate iraniene ai carei ofiteri ocupa pozitii-cheie in cadrul guvernului de la Teheran.

„Singura optiune rezonabila este ca noi sa realizam o clasificare comuna a teroristilor, astfel incat sa putem actiona mai larg decat cu sanctiunile care exista deja”, a adaugat el.

Mai multe interese israeliene au fost vizate in ultimele luni in Suedia.

La inceputul lui octombrie, ambasada Israelului a fost vizata de focuri de arma, care nu au facut raniti. Alte incidente s-au produs in apropierea ambasadei de la inceputul razboiului din Fasia Gaza in octombrie 2023.

In februarie, in vecinatatea cladirii a fost gasita o grenada, ceea ce ambasadorul israelian a numit drept o tentativa de atentat. In mai, au fost trase focuri de arma in exteriorul cladirii, ducand la o intarire a masurilor de securitate in jurul intereselor israeliene din Suedia. De asemenea, doua atacuri au vizat o companie israeliana de tehnologie militara in ultimele sase luni.

In mai, jurnalul suedez Dagens Nyheter a citat documente ale agentiei israeliene de informatii Mossad indicand faptul ca seful retelei criminale suedeze Foxtrot, Rawa Majid, si marele sau rival Ismail Abdo, liderul bandei Rumba, au fost amandoi recrutati de Iran.

La inceputul lui octombrie, televiziunea publica suedeza SVT a raportat ca cele doua atacuri recente impotriva ambasadelor Israelului din Stockholm si Copenhaga au fost sponsorizate de Foxtrot la ordinul Iranului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: