China a lansat manevre militare fara precedent in jurul Taiwanului, inconjurand insula. Autoritatile de la Taipei, gata sa se apere in cazul unei agresiuni

externe

China, manevre militare, Taiwan

Armata chineza a lansat luni dimineata o noua runda de jocuri de razboi in apropiere de Taiwan, afirmand ca a fost un avertisment fata de „actele separatiste ale fortelor de independenta ale Taiwanului” si atragand critici vehemente din partea guvernelor de la Taipei si din SUA.

Taiwanul guvernat democratic, pe care China il considera propriul sau teritoriu, a fost in alerta pentru mai multe jocuri de razboi de la discursul de saptamana trecuta de ziua nationala al presedintelui Lai Ching-te, un discurs condamnat de Beijing dupa ce Lai a declarat ca China nu are dreptul sa reprezinte Taiwanul, chiar daca s-a oferit sa coopereze cu Beijingul.

Comandamentul Teatrului de Est al armatei chineze a declarat ca exercitiile „Joint Sword-2024B” au loc in Stramtoarea Taiwan si in zonele de la nord, sud si est de Taiwan.

„Exercitiul serveste, de asemenea, ca un avertisment sever fata de actele separatiste ale fortelor de independenta din Taiwan. Este o operatiune legitima si necesara pentru salvgardarea suveranitatii statului si a unitatii nationale”, se arata intr-o declaratie publicata atat in chineza, cat si in engleza.

Comandamentul a publicat o harta care arata noua zone din jurul Taiwanului in care au loc exercitiile – doua pe coasta de est a insulei, trei pe coasta de vest, una la nord si trei in jurul insulelor controlate de Taiwan de langa coasta chineza.

Navele si aeronavele chineze se apropie de Taiwan in „din directii diferite”, concentrandu-se pe patrule de pregatire pentru lupta maritima si aeriana, blocarea porturilor si zonelor cheie, atacarea tintelor maritime si terestre si „capturarea comuna a superioritatii cuprinzatoare”, a declarat comandamentul.

Cu toate acestea, China nu a anuntat niciun exercitiu cu foc real sau nicio zona de interdictie de zbor. In 2022, la scurt timp dupa ce Nancy Pelosi, pe atunci presedinta Camerei Reprezentantilor a SUA, a vizitat Taiwanul, China a tras rachete deasupra insulei.

In cadrul unor operatiuni rare, paza de coasta a Chinei a inconjurat Taiwanul si a organizat patrule de „aplicare a legii” in apropierea insulelor offshore ale Taiwanului, potrivit presei de stat chineze.

Consiliul pentru afaceri continentale din Taiwan, care elaboreaza politica Chinei, a declarat ca ultimele jocuri de razboi ale Chinei si refuzul de a renunta la utilizarea fortei au fost „provocari flagrante” care au subminat grav pacea si stabilitatea regionala.

In fata noilor amenintari politice, militare si economice pe care China le-a adresat Taiwanului in ultimele zile, Taiwanul nu va da inapoi, a declarat intr-o declaratie Consiliul pentru afaceri continentale al Taiwanului, care elaboreaza politica privind China.

„Presedintele Lai si-a exprimat deja bunavointa in discursul sau de ziua nationala si este dispus sa isi asume responsabilitatea de a mentine pacea in Stramtoarea Taiwan impreuna cu comunistii chinezi”, a adaugat acesta.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: