Comandantii rusi incurajeaza executarea prizonierilor de razboi ucraineni, potrivit unui raport al Institutului pentru Studiul Razboiului

actualitate

prizonieri de razboi, ucraineni, executati, ISW, comandanti rusi

Analistii de la Institutul pentru Studiul Razboiului (ISW) indica o crestere a numarului de prizonieri de razboi ucraineni executati, aceste crime de razboi fiind tolerate si chiar incurajate de comandantii rusi.

„ISW a observat recent o crestere a numarului de forte ruse care executa prizonieri de razboi ucraineni pe intreg teatrul de operatii, iar comandantii rusi sunt principalii vinovati, ei tolerand, incurajand sau ordonand direct executarea prizonierilor de razboi ucraineni. ISW continua sa urmareasca inregistrari si rapoarte ale militarilor rusi care executa prizonieri de razboi ucraineni si a observat o tendinta mai larga de abuzuri ale Rusiei impotriva prizonierilor de razboi ucraineni in diferite sectoare ale frontului, care par sa fie permise, daca nu aprobate in mod explicit, de comandanti rusi individuali”, se arata in raportul citat de Ukrainska Pravda.

Proiectul analitic ucrainean DeepState Map a informat la 13 octombrie ca fortele ruse au executat noua prizonieri de razboi ucraineni in apropierea satului Zelenii Sliah, regiunea Kursk, la 10 octombrie.

Operatorii dronelor ucrainene au intalnit in mod neasteptat fortele ruse, intrand sub focul inamicului. Confruntati cu forte net superioare numeric si ramasi fara munitie, operatorii dronelor au fost fortati sa se predea, dupa care fortele ruse i-au luat prizonieri de razboi.

Dovezile de dupa executie sugereaza ca fortele ruse au dezarmat, aliniat, dezbracat si impuscat prizonierii de razboi ucraineni, indicand o executie premeditata.

La 13 octombrie, Ombudsmanul ucrainean pentru drepturile omului, Dmitro Lubinets, a condamnat executiile ca fiind o incalcare grava a Conventiei de la Geneva privind tratamentul prizonierilor de razboi. Lubinets a anuntat, de asemenea, ca a trimis scrisori referitoare la acest caz Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) si Comitetului International al Crucii Rosii (CICR).

In aceeasi zi, Parchetul ucrainean a anuntat, de asemenea, ca a demarat o ancheta privind rapoartele de executie.

Bloggerii militari rusi (milbloggers) au laudat in mare masura executia prizonierilor de razboi ucraineni, reafirmand norma de justificare si celebrare a crimelor de razboi in cadrul comunitatii ultranationaliste ruse mai largi.

„Multi milbloggeri rusi nu numai ca au justificat, dar au si sarbatorit executia de catre rusi a prizonierilor de razboi din regiunea Kursk, sustinand ca executiile au fost meritate sau ca astfel de executii sunt un aspect obisnuit al razboiului”, mai precizeaza raportul ISW.

Fortele ruse au reluat recent atacurile ofensive tactice la granita dintre regiunile Donetk si Zaporijia si au obtinut castiguri tactice in atacuri localizate, insa aceasta activitate de pana acum nu pare sa faca parte dintr-un efort ofensiv operational mai amplu pentru a sprijini operatiunea ofensiva rusa mai ampla din vestul regiunii Donetk.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: