Pe frontul din Donetk, rusii folosesc tunuri din Al Doilea Razboi Mondial, care ar putea proveni din Coreea de Nord

externe

rusi, tun, Donetk, Al Doilea Razboi Mondial, Coreea de Nord

Saptamana trecuta, un videoclip promotional al Kremlinului a atras atentia presei ucrainene. Clipul arata un echipaj rus care tragea cu un sistem vechi de artilerie impotriva pozitiilor ucrainene din Donetk. Este vorba de un obuzier D-74 de 122 mm, dezvoltat de Uniunea Sovietica la sfarsitul anilor 1940.

Totusi, varsta sa nu a fost principala atractie. La urma urmei, Rusia a desfasurat in mod regulat armament din epoca Razboiului Rece din stocurile sale vechi. Ceea ce este surprinzator in legatura cu D-74 din Ucraina este faptul ca acesta nu ar trebui sa se afle in inventarul Rusiei. Uniunea Sovietica a inceput sa produca in serie aceste obuziere in 1955, dar ele au fost inlocuite rapid de un alt tun, M-46, care tragea cu gloante de 130 mm la o distanta mai mare.

Ulterior, Moscova a inceput sa exporte sistemele D-74 in tari satelit, precum Vietnam, Coreea de Nord si China, si se crede ca a distribuit astfel intregul sau arsenal inainte de 1960.

Cu toate acestea, arma a reaparut in mainile rusilor in Donetk, ceea ce a determinat presa ucraineana sa discute posibilitatea ca aceasta sa fi fost importata dintr-o tara precum Coreea de Nord, despre care se stie, de asemenea, ca stocheaza D-74.

„Nu este un secret faptul ca Rusia are dificultati semnificative atat in ceea ce priveste armamentul, cat si forta umana”, a declarat pentru Business Insider locotenent-colonelul in retragere Michael Purcell, care preda cursuri despre Rusia si securitatea internationala la Universitatea George Washington. „Si este sigur sa afirmam ca aceste sisteme, sau cel putin munitia, provin din Coreea de Nord”.

„Rusia nu s-a sfiit sa-si consolideze si sa-si promoveze legaturile de aparare cu Coreea de Nord”, a spus Purcell. „In acelasi mod in care regimul Putin a cautat intotdeauna sprijin si aprobare din partea statelor marginalizate, indiferent de legitimitatea guvernului”.

Rolul Phenianului in razboiul din Ucraina a fost in centrul atentiei in special pe masura ce acesta isi consolideaza legaturile cu Rusia si se spune ca furnizeaza Kremlinului un flux constant de arme. Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat in februarie ca Rusia primeste cel putin 1 milion de proiectile de artilerie din Coreea de Nord.

Duminica, el a declarat ca aceasta din urma a stabilit o prezenta militara in Ucraina. De asemenea, autoritatile de la Seul au declarat saptamana trecuta ca este „foarte probabil” ca soldati nord-coreeni sa fie desfasurati in Ucraina si ca informatiile potrivit carora sase dintre acestia ar fi fost ucisi pe campul de lupta sunt probabil adevarate.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: