Google a luat decizia sa alimenteze inteligenta artificiala cu energie nucleara

externe

google, motor de cautare, inteligenta artificiala

Boom-ul inteligentei artificiale (AI) nu se diminueaza, dar ridica intrebari stringente cu privire la aprovizionarea cu energie pentru aceasta noua tehnologie. Dupa Microsoft, Google se va baza, de asemenea, pe energia nucleara pentru a opera centre de date. Din 2030, compania de internet planuieste sa achizitioneze energie din noi reactoare mici dezvoltate de compania americana Kairos Power. Pana in 2035, se estimeaza ca productia anuala va ajunge la 500 de megawati, relateaza Der Spiegel.

Managerul Google, Michael Terrell, a declarat pentru Financial Times ca fi sase sau sapte centrale electrice implicate. Inca nu este clar daca electricitatea de la reactoare va fi alimentata in retea sau daca acestea vor fi conectate direct la centrele de date. Detaliile financiare ale acordului raman, de asemenea, neclare – la fel si daca Google va cofinanta constructia centralelor electrice sau va cumpara energie electrica numai dupa finalizare.

O caracteristica speciala a reactoarelor modulare compacte Kairos este ca acestea nu sunt racite cu apa, ci cu saruri topite. Compania subliniaza ca designul sau este mai sigur decat reactoarele conventionale, pur si simplu pentru ca lichidul de racire nu fierbe. Anul trecut, Kairos a primit aprobarea pentru a construi primul sau reactor de testare in statul american Tennessee.

Marile companii de tehnologie s-au angajat sa atinga neutralitatea din punct de vedere climatic si s-au bazat din ce in ce mai mult pe energiile regenerabile in ultimii ani. Dar apoi a venit boom-ul AI. Antrenarea si operarea software-ului cu inteligenta artificiala necesita multa activitate in centrele de date – si asta implica si un consum mare de energie electrica.

Google vrea sa atinga neutralitatea din punct de vedere climatic pana in 2030. Pentru a atinge astfel de obiective, emisiile de CO₂ sunt compensate prin contramasuri precum plantarea de copaci.

Anul trecut, proportia de energie fara CO₂ consumata de centrele de date si birourile Google a fost de 64%. Intre timp, emisiile de CO₂ ale companiei au crescut cu 13% in decurs de un an. Consumul de energie al centrelor de date a jucat un rol cheie in acest sens.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: