Marea alternativa la Gazprom pentru aprovizionarea UE cu gaze. Acordul privind tranzitul gazelor rusesti prin conductele din Ucraina se apropie de final

externe

Rusia, exporturi, gaz, scadere

Ministrii europeni ai Energiei analizeaza doua alternative pentru importul de gaz natural rusesc, care continua sa curga in UE in ciuda razboiului din Ucraina, relateaza Bloomberg.

La o intalnire de la Luxemburg, ministrii din cele 27 de tari membre ale UE urmeaza sa discute despre pregatirile pentru iarna viitoare, avand in vedere ca un acord cheie de tranzit al gazelor intre Moscova si Kiev urmeaza sa expire pe 31 decembrie.

Cu securitatea energetica in joc, UE a explorat surse alternative de gaze, ceea ce a condus la cresterea preturilor la energie si a tensionat reteaua regiunii.

Potrivit Bloomberg, UE trebuie sa-si continue eforturile de a renunta la gazul rusesc, de a reduce consumul si de a creste capacitatea de energie regenerabila. In prezent, conducta Ucrainei este una dintre ultimele doua rute ramase pentru gazul rusesc catre Europa, in timp ce exporturile de gaz natural lichefiat (GNL) din Rusia inca ajung in UE in cantitati mari.

Sunt in desfasurare discutii pentru inlocuirea fluxurilor de tranzit actuale, dar un acord este departe de a fi finalizat. Atat Kievul, cat si Moscova si-au semnalat disponibilitatea de a gasi o solutie, Azerbaidjanul fiind asteptat sa joace un rol. Surse anonime au declarat pentru Bloomberg ca decizia finala va veni probabil in ultimul moment sau la inceputul lui 2025. Slovacia si Austria, doi dintre principalii cumparatori de gaz rusesc prin sistemul de tranzit, si-au exprimat disponibilitatea de a continua sa utilizeze ruta.

O optiune aflata in discutie este inlocuirea Rusiei cu Azerbaidjan ca furnizor, desi modul in care ar functiona acest lucru ramane neclar. Avand in vedere volumele limitate de gaze, exporturile Azerbaidjanului catre Europa ar necesita completari cu faz rusesc, facand aranjamentul sensibil din punct de vedere politic.

O alta alternativa este ca gigantul energetic azer SOCAR sa inlocuiasca Gazprom si sa vanda gaz in Europa sau sa organizeze tranzitul prin Ucraina. Sursele spun ca, pentru ca sistemul de conducte sa functioneze fara probleme, volumul trebuie sa fie in jur de 10-11 miliarde de metri cubi. Cantitati mai mici ar necesita injectarea de gaz suplimentar, ceea ce face ca operatiunea sa nu fie fezabila din punct de vedere financiar.

„Ucraina trebuie sa decida singura ce sa faca cu conducta Drujba. Este responsabilitatea si dreptul lor sa gestioneze acest lucru in mod corespunzator”, a declarat luna trecuta presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: