O tanara britanica a devenit cea mai tanara femeie care a urcat pe cele mai inalte 14 varfuri muntoase din lume

life

O tanara britanica in varsta de 23 de ani a devenit cea mai tanara femeie care a escaladat toate cele 14 varfuri de peste 8.000 de metri din lume, potrivit The Guardian.

Adriana Brownlee a atins varful de 8.027 de metri al muntelui Shishapangma din Tibet pe 9 octombrie, devenind a doua persoana din Marea Britanie care a finalizat aceasta calatorie istovitoare. A venit la trei ani dupa ce Brownlee a atins varful Everestului si a hotarat sa urce pe toate cele 14 cele mai inalte varfuri ale lumii, a raportat Times.

Brownlee, care a crescut in sud-vestul Londrei si a urmat cursurile Universitatii din Bath, si-ar fi manifestat ambitia de la opt ani, din scoala primara, scriind: „Mi-ar placea sa fiu faimoasa pentru ca am urcat pe cel mai inalt munte din lume… si sa fiu una dintre cele mai tinere fete care a facut asta.”

Cele mai inalte 14 varfuri sunt Everest, K2, Kangchenjunga, Lhotse, Makalu, Cho Oyu, Dhaulagiri I, Manaslu, Nanga Parbat, Annapurna I, Gasherbrum I, Broad Peak, Gasherbrum II si Shishapangma.

Pentru ultima ei urcare, Brownlee a urcat fara oxigen suplimentar, ceea ce a reprezentat o provocare si mai grea.

„Este vorba despre motivatia mea intrinseca si despre dorinta de a-mi forta corpul si de a-mi atinge obiectivele personale. Alpinismul este evadarea mea, ma face sa ma simt libera si cu adevarat conectata cu mine, asa ca devine o obsesie sa ma intorc”, a spus ea. „Am parasit universitatea pentru a urma o cariera in alpinism si am sacrificat prieteniile, viata obisnuita de adolescenta si multe altele, dar a meritat totul”, a adaugat tanara.

In perspectiva, ea a spus ca vrea sa lucreze cu alti entuziasti ai alpinismului. „Voi ramane in munti, dar acum vreau sa-i ajut pe altii sa-si atinga visul creand o noua generatie de experiente de alpinism si drumetii la altitudine inalta, care se concentreaza pe siguranta si pe experientele anterioare ale clientilor”, a adaugat Brownlee.

Mai putin de 100 de oameni au escaladat toate cele 14 varfuri, toate fiind in muntii Himalaya si Karakoram. Primul alpinist britanic care a facut acest lucru a fost Alan Hinkes in 2005.

„Am urmarit progresul Adrianei de la prima intalnire cu ea in 2021. Este o veste grozava sa auzim ca un alt britanic a urcat toate cele 14 varfuri de opt mii de metri. A escalada toti acesti munti in mai putin de patru ani este o realizare remarcabila. Mie mi-a luat 17 ani. Niciunul dintre acesti munti uriasi nu este usor sau sigur si ea a dat dovada de daruire extrema, si a indurat multa suferinta si a riscat mult pentru a finaliza toate varfurile de 8.000 de metri”, a declarat Hinkes pentru Times.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: