Marcel s-a suparat pe Nicu: „Domnule Ciuca, pentru prima data imi este si jena sa va raspund”

politica

Marcel Ciolacu

Premierul PSD, Marcel Ciolacu, se declara „jenat” sa aiba o reactie fata de declaratiile critice ale liderului PNL, Nicolae Ciuca, in legatura cu faptul ca oficialii de la Comisia Europeana au suspendat alocarea a 1,1 miliarde de euro pentru Romania din cauza neindeplinirii a sase jaloane.

„Domnule Ciuca, pentru prima data imi este si jena sa va raspund. Acest circ de-a opozitia nu ajuta pe nimeni. Si nici pe dumneavoastra!

Romanii asteapta altceva de la un om de stat. In primul rand asteapta asumare. Iar tot ceea ce a invocat Comisia sunt lucruri petrecute in mandatul dumneavoastra.

Din fericire, lucrez foarte bine cu dl ministru Burduja si vom corecta toate nenorocirile facute in companiile din energie de fostul ministru Virgil Popescu, colegul dvs.

Lucrez foarte bine cu ministrul Transporturilor si probabil ca ati sesizat ca astazi un alt coleg al dumneavoastra si-a dat demisia in sfarsit de la Metrorex.

Lucrez foarte bine cu SGG-ul condus de PNL si vom relua cat mai repede procedurile la AMEPIP.

Lucrez foarte bine cu toata lumea, domnule Ciuca, ca sa corectam ceea ce s-a gresit si sa nu pierdem niciun euro din PNRR.

Mai ramane un singur lucru, pe care insa trebuie sa-l decidem impreuna in Coalitie: care este cea mai buna decizie pentru micii antreprenori, pe care clamati ca ii sustineti.

Avem nevoie de asumarea unei decizii politice clare cu privire la pragul pentru microintreprinderi. Acela pus in PNRR de guvernul de dreapta condus de presedintele PNL de la acea vreme- dl. Citu!

Oamenii trebuie sa stie: avem de ales intre a scadea pragul la microintreprinderi si a lua in jur de 300 de milioane de euro sau a renunta la bani si a pastra cuantumul actual de 500 de mii de euro.

Vreti nu vreti, domnule Ciuca: sunteti parte a deciziei! Asumati-va!”, a scris Ciolacu pe Facebook.

Anterior, Nicolae Ciuca i-a cerut lui Ciolacu „sa explice de urgenta ce va face pentru ca Romania sa nu piarda cele aproximativ 1,1 miliarde de euro din PNRR”.

„Am vazut raspunsul Comisiei Europene pentru cererea de plata numarul 3 din PNRR. Ceea ce a anuntat Comisia astazi nu este deloc similar cu ceea ce ne-a zis public domnul Ciolacu despre riscul de a pierde bani din PNRR.

Cel mai grav este ca aceasta veste ne loveste tocmai cand aveam nevoie sa stim cum sa proiectam bugetul pentru anul 2025.

Ii cer domnului Ciolacu sa explice de urgenta ce va face pentru ca Romania sa nu piarda cele aproximativ 1,1 miliarde de euro din PNRR.

Prim-Ministrul are responsabilitatea de a prezenta un plan foarte clar despre cum indeplinim jaloanele restante din PNRR.

Intrucat cunosc PSD-ul si pe domnul Ciolacu, mi-as dori sa nu amane masurile necesare pentru a nu pierde banii europeni, asa cum a fost intelegerea atunci cand aveam dialog”, a scris Ciuca pe Facebook.

Comisia Europeana a anuntat oficial, marti, intr-un comunicat de presa, ca suspenda o parte din cererea de plata numarul 3 din PNRR.

Este vorba despre aproximativ 1,1 miliarde de euro.

„Comisia a constatat ca, in aceasta etapa, nu au fost atinse sase jaloane. Este vorba despre reforme ale guvernantei intreprinderilor de stat (C4.R2/M79, C6.R2/M121 si C14.R9/M440), precum si de investitii din domeniul transporturilor (C4.I1/M72 si C4.I4/M86) si de o reforma a regimului fiscal al microintreprinderilor (M8.R4/M206).

Prin urmare, Comisia propune suspendarea partiala a platii in conformitate cu articolul 24 alineatul (6) din Regulamentul privind MRR. Aceasta procedura le ofera statelor membre timp suplimentar pentru a indeplini jaloanele sau tintele restante, ele primind totodata o plata partiala legata de jaloanele si tintele care au fost atinse in mod satisfacator.

Comisia a transmis deja evaluarea sa preliminara pozitiva a jaloanelor si tintelor pe care le considera atinse in mod satisfacator Comitetului economic si financiar (CEF), care are la dispozitie patru saptamani pentru a emite un aviz.

In paralel, Comisia a comunicat Romaniei motivele pentru care considera ca jaloanele respective legate de investitii si de reforme nu au fost indeplinite in mod satisfacator. Romania are acum la dispozitie o luna pentru a-i transmite Comisiei observatiile sale.

In urma avizului CEF cu privire la evaluarea preliminara pozitiva si dupa evaluarea observatiilor transmise de Romania, Comisia va adopta o decizie de plata, dupa care se poate efectua plata catre Romania.

In cazul in care, in urma observatiilor transmise de Romania, Comisia isi confirma evaluarea potrivit careia jaloanele in cauza nu au fost atinse in mod satisfacator, o parte din plata va fi suspendata. Cuantumul suspendat va fi stabilit prin aplicarea metodologiei Comisiei privind suspendarile de plati (prezentata in anexa II la comunicarea publicata la 21 februarie 2023), care se aplica tuturor statelor membre.

Din momentul respectiv, Romania va avea la dispozitie o perioada de sase luni pentru a indeplini jaloanele restante. La sfarsitul acestei perioade, Comisia va evalua daca jaloanele respective au fost indeplinite in mod satisfacator. In caz afirmativ, ea va ridica suspendarea si va efectua plata cuantumului suspendat”, se arata in comunicatul de presa.

Comisia Europeana a avertizat Guvernul Ciolacu inca din luna iunie ca sunt probleme legate de modul in care sunt facute numirile de sefi la companiile de stat. Insa, Guvernul nu a luat nicio masura in acest sens.

Ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Adrian Caciu,  a declarat in urma cu cinci zile, ca dintre cele sase jaloane nerezolvate, cel mai repede va fi rezolvat cel legat de numirea conducerii Agentiei pentru Monitorizarea si Evaluarea Performantelor Intreprinderilor Publice (AMEPIP), procedura urmand sa se incheie in decembrie.

In ce priveste banii pentru metroul de la Cluj, Caciu a anuntat ca vor fi realocati catre alta investitie, odata cu revizuirea PNRR, iar metroul va fi facut cu finantare de la Ministerul Transporturilor. „Cei 300.000.000 de euro vor fi relocati la o investitie de succes si care nu are probleme din perspectiva Comisiei Europene”, a spus ministrul Caciu, la Digi24.

Legat de subiectul modificarii plafonului de impozitare a veniturilor microintreprinderilor, de la 500.000 la 88.500 de euro, Adrian Caciu a spus ca este necesara o decizie politica, la care sa fie parte toate partidele, plus mediul de afaceri. „La nivel european, Comisia ar avea dreptate, dar noi ca economie suntem construiti altfel, nu avem IMM-uri dezvoltate ca restul Europei”, a mentionat ministrul.

Legat de guvernanta corporatista, Adrian Caciu nu a oferit un orizont de timp pentru rezolvarea problemelor, acuzandu-l pe fostul ministru al Energiei, Virgil Popescu, de nerespectarea angajamentelor luate: „La Energie, pe vremea domnului Virgil Popescu, ei au scris in PNRR. Macar fa-o naibii cum ai scris-o! N-ai scris tu, Popescu, ca vei face selectia pe guvernanta corporativa si ca va fi in regula?”

„Toate se vor rezolva. Avem aceasta perioada de 6 luni in care sa rezolvam problemele”, a mai spus Caciu.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: