Decizia judecatorilor CCR numiti de PSD este in „stilul Putin”, scrie influenta publicatie Politico de la Bruxelles

analize

Marcel Ciolacu, anvelope, oradea, fabrica

Instanta suprema din Romania este acuzata de amestec nedemocratic in alegeri dupa ce a eliminat un candidat antisemit, pro-rus si de extrema-dreapta de pe buletinul de vot prezidential, afirmand ca ar ameninta pozitia tarii in Uniunea Europeana si NATO, scrie POLITICO, referindu-se la cazul Dianei Sosoaca, informeaza news.ro.

Dianei Sosoaca, sefa partidului ultranationalist S.O.S Romania, care a fost aleasa in Parlamentul European in iunie, i s-a interzis la inceputul acestei luni sa candideze la alegerile prezidentiale, care au prevazute doua tururi de scrutin, la 24 noiembrie si 8 decembrie.

Decizia fara precedent a Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) a starnit critici din partea rivalilor lui Sosoaca din intregul spectru politic, cuprinzand socialisti, liberali si experti – o personalitate politica subliniind chiar ca aceasta se face ecou al guvernarii electorale a Kremlinului.

Este pentru prima data cand instanta scoate un candidat din cursa prezidentiala pe baza declaratiilor sale publice, arata Alexandra Iancu, profesor la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii din Bucuresti. „Este derutant, pentru ca am avut candidati anteriori care nu erau neaparat in conformitate cu valorile democratice, dar aceasta problema nu a fost ridicata inainte”, a declarat ea pentru POLITICO. „Este prima data cand (instanta) analizeaza valorile si principiile Constitutiei si daca un candidat le respecta”.

CCR a ajuns la concluzia, in hotararea sa, ca Sosoaca, pe baza discursurilor sale publice si a pozitiilor disponibile, nu ar putea, in calitate de presedinte, sa respecte Constitutia tarii si sa protejeze democratia, amenintand in acelasi timp apartenenta Romaniei la NATO si UE. Curtea a declarat ca observa „o promovare a unui discurs constant antidemocratic si antisemit de catre doamna Diana Iovanovici-Sosoaca”, precum si „un comportament sistematic, persistent si de lunga durata menit sa submineze fundamentele constitutionale ale statului roman si garantiile acestuia, respectiv aderarea Romaniei la structurile euro-atlantice”.

Sosoaca a cerut anterior ca UE sa nu mai furnizeze arme Kievului in rezistenta sa impotriva invaziei decise de liderul rus Vladimir Putin si chiar a declarat ca Romania ar trebui sa anexeze unele teritorii ucrainene, noteaza publicatia de la Bruxelles.

Decizia instantei a declansat un raspuns indignat si antisemit din partea lui Sosoaca, in care – fara nicio dovada – a acuzat UE, evreii, americanii si francezii de complot impotriva sa, impreuna cu instanta insasi, scrie POLITICO. Intr-un interviu acordat POLITICO saptamana trecuta, ea a atacat Israelul, Statele Unite si serviciile secrete ale ambelor tari, despre care a afirmat ca „au influentat decizia instantei”, desi nu a furnizat nicio dovada pentru afirmatiile sale.

„Guvernul Statelor Unite sprijina independenta instantelor din Romania si nu influenteaza deciziile”, a declarat in reactie, pentru POLITICO, purtatorul de cuvant al Ambasadei SUA la Bucuresti, in timp ce Ambasada Israelului nu a raspuns la o solicitare de comentarii.

Dar Sosoaca nu a fost singura figura-cheie care a fost uimita de decizia instantei.

Printre adversarii sai, prim-ministrul socialist si actualul candidat la presedintie Marcel Ciolacu, precum si eurodeputatul Eugen Tomac au criticat hotararea – in ciuda dezacordurilor vehemente cu Sosoaca in materie de politica. „Diana Sosoaca reprezinta tot ceea ce este rau in politica romaneasca”, a declarat Tomac pentru POLITICO. „Cu toate acestea, acest tip de politician nesabuit nu ar trebui sa fie oprit folosind metode de tip Putin”, a adaugat Tomac.

„Decizia Curtii Constitutionale este discutabila si greu de inteles. Sosoaca ar trebui sa fie inlaturata de alegatori la urne sau sanctionata de cei care apara demnitatea si drepturile cetatenilor prin procese democratice”, a punctat el.

Sondajele recente privind alegerile prezidentiale arata ca va fi o cursa stransa si sugereaza ca Ciolacu (20,3%) si fostul secretar general adjunct independent al NATO Mircea Geoana (21,4%) vor trece in turul al doilea. Inainte de excludere, Sosoaca avea intr-un sondaj 13,6 la suta, ceea ce o plasa pe locul patru la acel moment.

Potrivit Alexandrei Iancu, George Simion, de la mai cunoscutul partid de extrema dreapta Alianta pentru Unirea Romanilor (AUR), are sanse sa castige voturi care altfel ar fi mers la Sosoaca.

La randul ei, Sosoaca le-a cerut lui Ciolacu si Geoana sa se retraga din cursa prezidentiala pentru ca alegerile sa poata fi reluate si ea sa isi poata depune din nou candidatura. Ambii candidati principali au respins ideea. Cu toate acestea, Ciolacu a declarat ca motivarea instantei „intareste discutia privind necesitatea unei reforme ample a CCR”.

„Aceasta discutie trebuie sa se bazeze pe realitatea ca actuala procedura transforma CCR intr-o instanta care nu ofera persoanei in cauza dreptul la aparare sau apel. Singura discutie rationala si serioasa in societate trebuie sa fie despre reforma CCR. Si asta este ceea ce voi face”, a spus el.

Alexandra Iancu spune insa ca reforma CCR este pe masa de mult timp, fara ca vreun politician sa reuseasca sa schimbe ceva, pentru ca, in cele din urma, „toate legile merg la CCR”.

„Nu se va intampla nimic la Curtea Constitutionala”, a spus ea.

CCR a refuzat solicitarea POLITICO pentru un interviu, „pentru a evita speculatiile partizane”.

„Declaratiile sau interviurile oricarui judecator in timpul initierii si desfasurarii campaniei electorale nu sunt adecvate”, a declarat Curtea.

Ramane de vazut daca decizia instantei ii da un impuls lui Simion, celalalt candidat de extrema dreapta din cursa. Dar, cu siguranta, aceasta a aruncat campania in tumult, conchide articolul din POLITICO.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: