Coreea de Nord a trimis deja in ajutorul lui Putin 10.000 de soldati pentru a lupta in Ucraina, afirma surse occidentale

externe

militari nord-coreeni, lupta, Ucraina

Coreea de Nord a trimis 10 000 de soldati in Rusia pentru a spori eforturile sale de razboi impotriva Ucrainei, a declarat un diplomat occidental familiarizat cu aceasta chestiune pentru Kyiv Independent.

Presedintele Volodimir Zelenski a declarat la 13 octombrie ca planurile Rusiei de sprijinire a invaziei sale la scara larga a Ucrainei vor include in aceasta toamna „implicarea efectiva a Coreei de Nord in razboi”.

Diplomatul occidental a declarat pentru Kyiv Independent ca nu este clar ce fel de soldati sunt acestia sau care a fost rolul lor. The Kyiv Independent a contactat Ministerul de Externe al Ucrainei, dar nu a primit un raspuns pana la momentul publicarii. Serviciul de informatii militare al Ucrainei (HUR) a refuzat sa comenteze.

Pe masura ce Rusia si Coreea de Nord isi adancesc legaturile militare, diplomatii si expertii occidentali subliniaza ca acest lucru arata nevoia tot mai mare a Moscovei de resurse pentru a continua sa duca razboiul costisitor din Ucraina.

„Este un indicator clar cat de mult au decazut Rusia si armata sa in ultimii 2,5 ani ca trebuie sa cerseasca, sa imprumute si sa cumpere sprijin de la Coreea de Nord”, a declarat John Foreman CBE, fostul atasat britanic al apararii la Moscova din 2019 pana in 2022, pentru Kyiv Independent.

La inceputul acestui an, cele doua tari au semnat un pact de aparare reciproca in timpul vizitei presedintelui rus Vladimir Putin la Phenian. Ca parte a aliantei, armata nord-coreeana a anuntat ca o unitate de geniu se va alatura fortelor ruse pe teren in regiunea Donetk in luna urmatoare.

Pana in prezent, nu a aparut nicio fotografie sau inregistrare video care sa ateste ca acest lucru a avut loc.

Putin a prezentat tratatul, care stipuleaza ca fiecare natiune trebuie sa acorde asistenta militara celeilalte in cazul unui atac, Dumei de Stat a Rusiei pentru ratificare la 14 octombrie.

Zelenski a avertizat la 13 octombrie ca Rusia si Coreea de Nord isi adancesc alianta, afirmand ca parteneriatul a escaladat pana in punctul in care Coreea de Nord trimite personal pe linia frontului din Ucraina, impreuna cu arme.

„Nu mai este vorba doar despre transferul de arme. De fapt, este vorba despre transferul de persoane din Coreea de Nord catre fortele militare de ocupatie”, a spus el.

Avertismentul a urmat rapoartelor ministrului sud-coreean al apararii, Kim Yong-Hyun, potrivit carora Coreea de Nord este probabil sa desfasoare trupe regulate in Ucraina pentru a ajuta Rusia pe front.

De asemenea, in ultimele zile au aparut rapoarte conform carora ofiteri nord-coreeni au fost ucisi intr-un atac cu rachete ucrainean in teritoriul ocupat de Rusia.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: