Premierul Sloveniei anunta ca „probabilitatea incheierii razboiului din Ucraina in viitorul apropiat este foarte mare”

externe

Robert Fico, pace, Ucraina, cedare, teritoriu, Tratatele de la Munchen, 1938

Premierul slovac Robert Fico considera ca probabilitatea incheierii razboiului din Ucraina in viitorul apropiat este „foarte mare”. El a spus acest lucru miercuri, la o sedinta a comisiei parlamentare pentru afaceri europene, inainte de a pleca la sedinta Consiliului European de la sfarsitul acestei saptamani, transmite agentia de presa slovaca TASR.

„Probabilitatea incheierii razboiului din Ucraina in viitorul apropiat este foarte mare”, a spus premierul, mentionand ca se asteapta ca la summitul Consiliului European sa se discute cand s-ar putea intampla, „pentru ca interesul pentru subiectul invitarii Ucrainei in NATO este brusc crescut”. In opinia sa, aceasta invitatie nu va fi „gratuita”.

Fico a urat Ucrainei sa obtina o pace justa, dar s-a intrebat daca este posibil sa o realizeze in „starea actuala a lucrurilor”. El a confirmat ca guvernul sau sprijina integritatea teritoriala a Ucrainei si ca va sprijini orice plan de pace propus pentru a pune capat razboiului. In plus, el a declarat ca discutiile de pace vor fi incluse si pe agenda viitoarei sale vizite in China.

In acelasi timp, Fico a declarat ca a cautat intotdeauna relatii echilibrate cu Rusia. In opinia sa, „ar trebui sa ne obisnuim cu ideea ca rusii nu vor parasi Crimeea si alte teritorii, precum Donetk si Lugansk”. In opinia sa, razboiul nu are o solutie militara.

Prim-ministrul a remarcat ca Slovacia continua sa ofere ajutor umanitar Ucrainei, adaugand ca cel mai necesar sprijin este furnizarea de energie electrica. El se asteapta la cooperare din partea Ucrainei in chestiuni de import de petrol si gaze in Slovacia.

„Refuz sa import petrol de undeva dincolo de Adriatica”, a spus el, explicand ca in acest caz taxele vor creste. „Datoria noastra este sa asiguram continuarea tranzitului prin Slovacia, precum si tranzitul prin Ucraina, fie ca este vorba de petrol sau gaze”, a mentionat el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: