Coreea de Nord anunta ca 1,4 milioane de tineri solicita sa se alature armatei, pe fondul tensiunilor cu Coreea de Sud

externe

Presa de stat nord-coreeana a declarat miercuri ca aproximativ 1,4 milioane de tineri au solicitat, in aceasta saptamana, sa se alature sau sa se intoarca in armata, acuzand Seulul ca a efectuat o incursiune provocatoare cu drone, care a adus „situatia tensionata in pragul razboiului”, potrivit Reuters.

Retorica aprinsa vine dupa ce Coreea de Nord a acuzat saptamana trecuta Seulul ca a trimis drone peste Phenian care au imprastiat un „numar imens” de pliante anti-Nord. Nordul a aruncat apoi in aer drumuri si linii de cale ferata intercoreene de pe partea sa de granita marti, si a avertizat ca Sudul va „plati scump”.

Tinerii, inclusiv studenti si oficiali ai ligii de tineret care au semnat petitii pentru a se alatura armatei, erau hotarati sa lupte intr-un „razboi sacru de distrugere a inamicului cu armele revolutiei”, a declarat agentia oficiala de presa KCNA.

„Daca va izbucni un razboi, Republica Coreea va fi stearsa de pe harta. Pentru ca doreste un razboi, suntem dispusi sa punem capat existentei sale”, spune KCNA, folosind initialele numelui oficial al Coreei de Sud.

Coreea de Nord a facut anterior afirmatii similare despre tinerii care se lupta sa se inroleze intr-un moment de tensiuni crescute, desi astfel de declaratii din partea statului izolat sunt greu de verificat.

Anul trecut, mass-media de stat a informat ca 800.000 dintre cetatenii sai s-au oferit voluntari in armata nordului pentru a lupta impotriva Statelor Unite. De asemenea, in 2017 a mai spus ca aproape 3,5 milioane de muncitori, membri de partid si soldati s-au oferit voluntari.

Potrivit datelor Institutului International de Studii Strategice (IISS), Coreea de Nord are 1,28 milioane de soldati activi si aproximativ 600.000 de rezervisti, cu 5,7 milioane de rezervisti muncitori/tarani ai Garzii Rosii printre multe unitati neinarmate.

Ministerul Apararii de la Seul nu a comentat informatiile, insa a avertizat ca, daca Coreea de Nord aduce prejudicii sigurantei sud-coreenilor, acea zi va fi „sfarsitul regimului sau”.

Tot miercuri, viceministrii de externe ai Coreei de Sud, Statelor Unite si Japoniei au sustinut o conferinta de presa dupa discutiile de la Seul si au condamnat ferm Coreea de Nord pentru „cresterea intentionata a tensiunii”, pretinzand intruziunea dronei si inchizand granita de sud.

Tarile occidentale au acuzat de mult Coreea de Nord ca a trimis arme pentru a ajuta Rusia sa lupte in Ucraina.

Miercuri, presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat ca Nordul trimite si personal, participand efectiv la razboi.

Intrebat despre aceasta problema, secretarul de stat adjunct al SUA Kurt Campbell a spus ca exista semne privind sprijin material sporit al Nordului pentru Rusia „care se simte pe campul de lupta”, dar ca Washington inca evalueaza informatiile.

Cei trei oficiali au anuntat mai devreme in cursul zilei o noua echipa formata din 11 natiuni care va monitoriza aplicarea sanctiunilor impotriva Nordului, dupa ce Rusia si China au zadarnicit mecanismul ONU.

Park Won-gon, profesor la Universitatea Ewha Womans din Seul, a declarat ca Coreea de Nord pare sa foloseasca incidentul cu drone pentru a uni oamenii impotriva Sudului, in conformitate cu eforturile sale de a rupe legaturile transfrontaliere si de a promova un sistem cu „doua state”.

„Daca va uitati la interviurile care continua sa apara in mass-media de stat, exista cuvinte foarte dure la adresa Sudului, iar aceasta este propaganda lor tipica de mobilizare publica”, a spus el.

La inceputul acestui an, Kim a declarat Coreea de Sud drept „inamic principal” si a spus ca unificarea nu mai este posibila, iar de atunci Nordul a luat masuri pentru a intrerupe relatiile inter-coreene.

Cele doua Corei sunt inca in razboi, din punct de vedere tehnic, dupa ce razboiul din 1950-1953 s-a incheiat cu un armistitiu, nu cu un tratat de pace.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: