Kremlinul anunta ca nu a vazut „planul de victorie” al lui Zelenski si indeamna Kievul sa „se trezeasca”

externe

kremlin

Kremlinul a anuntat miercuri ca nu a vazut inca „planul de victorie” al presedintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a pune capat razboiului, dar a cerut autoritatilor de la Kiev sa „se trezeasca” si sa admita efortul zadarnic de a invinge Rusia, relateaza The Moscow Times.

Zelenski a dezvaluit detaliile planului mai devreme miercuri, spunand parlamentarilor ucraineni ca ar putea ajuta tara sa castige lupta impotriva Rusiei si sa aduca pacea pana anul viitor. Primul dintre cele cinci puncte incluse in planul ambitios solicita aliatilor occidentali ai Kievului sa permita Ucrainei sa adere la NATO in timp ce lupta continua, o solicitare pe care membrii blocului militar ar putea sa o refuze.

Planul lui Zelenski prevede, de asemenea, un „pachet cuprinzator de descurajare strategica non-nucleara” pentru a descuraja alte atacuri rusesti, desi o parte a acestui al doilea punct ramane clasificata.

In acelasi timp, liderul ucrainean a cerut aliatilor sa investeasca in resursele naturale ale tarii si sa intensifice sanctiunile anti-ruse, precum si sa inlocuiasca trupele americane stationate in Europa cu ucraineni, ca parte a unei arhitecturi de securitate postbelica.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor ca inca nu a vazut detaliile noului „plan de victorie” dezvaluit al lui Zelenski, dar a spus ca orice propunere ar trebui tratata ca un „camuflaj” pentru „un plan american de a lupta impotriva noastra pana la ultimul ucrainean”.

„Un plan diferit, care ar putea fi intr-adevar pasnic, ar fi daca regimul de la Kiev si-ar da seama ca politica sa actuala este fara speranta, s-ar trezi si ar recunoaste motivele care au dus la acest conflict”, a spus Peskov.

Presedintele Vladimir Putin a ordonat invazia Ucrainei in februarie 2022, sustinand ca ii protejeaza pe vorbitorii de limba rusa impotriva asa-numitei „dictaturi neonaziste” de la Kiev. Mai tarziu in acel an, Moscova a sustinut ca a anexat patru regiuni din sudul si estul Ucrainei.

Intre timp, tarile occidentale, in frunte cu Statele Unite, au oferit Ucrainei ajutor militar si umanitar in valoare de miliarde de dolari.

Cu toate acestea, aliatii Kievului s-au confruntat cu critici tot mai mari ca au fost prea lenti in aprovizionarea fortelor ucrainene cu echipamente critice si au fost prea precauti cu privire la amenintarile nucleare voalate ale Kremlinului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: