Germania ia masuri pentru a atrage muncitori indieni calificati. Lunar, in India intra pe piata muncii un milion de oameni

externe

Brandenburg Gate, Berlin

Cabinetul cancelarului german Olaf Scholz a adoptat miercuri o serie de 30 de masuri – prezentate in mare parte de Ministerul Muncii si de Externe – menite sa stimuleze imigratia din India, intr-un efort de a atrage muncitori calificati pentru a umple golurile de pe piata muncii din Germania, relateaza Deutsche Welle.

Lipsa muncitorilor calificati, spun oficialii, ameninta inovatia si cresterea economica germana.

Cu o notorie lipsa de personal, Germania a cautat de mult timp personal in strainatate pentru a-si mentine economia pe un trend ascendent.

„Situatia din India este exact invers”, a spus Heil la inceputul acestei saptamani, „Un milion de oameni noi intra pe piata muncii in fiecare luna”, a mai spus el. Desi este a cincea economie din lume, piata muncii din India pur si simplu nu poate tine pasul cu numarul mare de potentiali lucratori.

Situatia a determinat India – cea mai populata tara de pe planeta – sa faca eforturi pentru o mai mare migratie a fortei de munca.

Germania spera ca noile masuri ii vor permite sa umple golurile din industria sanatatii – de exemplu in casele de batrani si spitale – precum si in sectoarele IT si constructii. Mai mult decat oricare, reprezentantii sectorului IT au cerut forta de munca mai calificata, avertizand ca pur si simplu nu au cu cine sa ocupe posturile vacante.

Ministrul Muncii, Heil, se va alatura cancelarului Scholz si altor reprezentanti guvernamentali de rang inalt intr-o vizita in India saptamana viitoare. Acolo, el este programat sa vorbeasca despre meserii traditionale in timpul unei vizite la o brutarie specializata in paine germana, precum si sa viziteze o scoala pentru a discuta cu elevii despre un posibil viitor in Germania.

Cu toate acestea, Germania este cunoscuta pentru birocratia sa complicata si inflexibila, care deseori ii impiedica pe straini sa obtina rezidenta. Pentru a eficientiza migratia muncitorilor calificati din India, guvernul de la Berlin a declarat ca va introduce o noua viza digitala pana la sfarsitul anului 2024.

In plus, Berlinul intentioneaza sa organizeze targuri de locuri de munca in India, precum si sa ofere cursuri de germana pentru cei care intentioneaza sa se mute. Oficiul Federal al Muncii a mai spus ca va deveni mai proactiv in consilierea studentilor indieni deja aflati in Germania.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: