Cine este „prietenul drag” din PSD care a tolerat afacerea Nordis. O institutie publica condusa de un lider PSD s-a facut ca nu vede gravele sesizari primite

politica

Laura Vicol

Jurnalistii de la Recorder revin cu noi detalii despre scandaloasa afacere Nordis si prezinta o parte dintre legaturile care au permis ca sute de oameni sa fie inselati. Astfel, afacerea Nordis a beneficiat si de complicitatea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), institutie care are atributia de a identifica si de a elimina clauzele abuzive din contractele dezvoltatorilor imobiliari.

Horia Constantinescu, presedintele ANPC in perioada 2022-2024, a stiut de clauzele din contractele Nordis de cel putin un an, dar institutia condusa de acesta nu a luat nicio masura concreta pentru indepartarea acestor clauze, arata Recorder.

Pe Horia Constantinescu il leaga o prietenie de lunga durata cu deputata Laura Vicol, sotia asociatului principal din Nordis Management SRL, Vladimir Ciorba. „Zana buna a zilelor pe care le traim” o numea Constantinescu pe Vicol in 2022, intr-o postare in care o felicita pe deputata PSD cu ocazia zilei de nastere.

Horia Constantinescu este membru al Partidului Social Democrat, care l-a promovat la conducerea ANPC si din partea caruia a candidat pentru Primaria Constantei la alegerile locale din iunie.

Recorder a obtinut documente care arata ca Horia Constantinescu, seful institutiei pana in primavara acestui an, era la curent cu situatia, insa nu a luat nicio masura care sa o remedieze. ANPC a fost sesizata de mai multe ori in legatura cu comportamentul Nordis pe piata, insa firma fie a fost sanctionata cu amenzi modice, fie nu a fost gasita vinovata de nimic.

In Romania, ANPC este principala institutie responsabila cu identificarea clauzelor abuzive din contractele comerciale. Cand constata existenta unor astfel de clauze, institutia nu doar ca poate aplica amenzi de pana la 200.000 de lei, dar are si atributia de a sesiza tribunalul pentru ca acesta din urma sa oblige comerciantul sa elimine clauzele abuzive din toate contractele aflate in vigoare.

Cu alte cuvinte, daca anul trecut ANPC ar fi mers pe firul clauzelor care i-au fost semnalate, ar fi putut sesiza Tribunalul Bucuresti pentru ca acesta sa dispuna eliminarea clauzelor din antecontractele semnate pana atunci de clientii Nordis.

Culmea este ca, in anul 2023, cand primea cel putin o reclamatie cu privire la clauzele abuzive din contractele Nordis, ANPC desfasura un control tematic la dezvoltatorii imobiliari. Controlul fusese aprobat chiar de Horia Constantinescu si avea ca tema „identificarea clauzelor abuzive incheiate intre comercianti si consumatori”.

Reactia lui Horia Constantinescu

Constantinescu neaga categoric faptul ca ar fi oferit vreo protectie firmei detinute de sotul Laurei Vicol. „Cum puteam spune cuiva: «Bai, nu te duce la ala?». Haideti sa vedem cum faceam? Puneam mana pe telefon si spuneam: «Bai, te rog eu, nu te du la operatorul X economic?» Pai, ce? Sunt idiot? Daca ala ma inregistra, ma expuneam unei asemenea situatii vreodata in viata?”.

Pentru a-si dovedi nevinovatia, Constantinescu s-a oferit sa fie supus de oricine unui test poligraf.

Prietenia dintre Laura Vicol, sotia principalului asociat din Nordis, si Horia Constantinescu este bine cunoscuta. In 2022, Constantinescu posta o fotografie alaturi de Laura Vicol si o numea „Zana buna a vremurilor pe care le traim”. Vicol ii raspundea: „Iti multumesc din suflet, prieten drag, esti un om minunat! O viata avem, sa o traim frumos, cu credinta in suflet si dragoste de oameni. Restul e can-can”.

Horia Constantinescu este nasul de cununie al lui Andrei Nastase, fiul lui Adrian Nastase, fost premier al Romaniei. De numele sau sunt legate mai multe controverse.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: