Marea Britanie anunta cel mai mare pachet de sanctiuni impotriva „flotei fantoma” a Federatiei Ruse

externe

petrolier

Marea Britanie a adoptat joi cel mai mare pachet de sanctiuni impotriva petrolierelor din „flotei fantoma” a Rusiei, a anuntat Serviciul de presa al guvernului britanic.

Noile sanctiuni se aplica pentru 18 petroliere rusesti si patru nave pentru gaze naturale lichefiate. Aceasta este cea mai ampla actiune de sanctionare a „flotei fantoma” a lui Vladimir Putin pana in prezent.

„Altor 18 nave din ‘flota fantoma’ li se va refuza accesul in porturile din Marea Britanie si nu vor putea folosi serviciile maritime britanice de varf”, se arata in comunicat.

Petrolierele vizate de noile sanctiuni au transportat materii prime in valoare de aproximativ 4,9 miliarde de dolari numai in ultimul an.

Pentru a evita sanctiunile britanice, Sovcomflot, cea mai mare companie de transport maritim din Rusia, a fost nevoita sa incerce sa-si redenumeasca navele.

Marea Britanie impune, de asemenea, sanctiuni impotriva altor 4 nave pentru GNL si a companiei ruse de gaze JSC „Rusgazdobicea”.

Lista tuturor navelor este publicata pe site-ul oficial al guvernului britanic.

Pe 24 iunie, Consiliul UE a anuntat noi sanctiuni care vizeaza petrolierele care fac parte din „flota fantoma” a Federatiei Ruse.

In iulie, peste 40 de tari europene au convenit asupra unui plan de combatere a petrolierelor din „flota fantoma” a Rusiei, la summitul Comunitatii Politice Europene.

Intre timp, o investigatie comuna a Politico si a grupului jurnalistic non-profit SourceMaterial a gasit cel putin noua cazuri de nave rusesti din „flota fantoma” care au deversat petrol in apele globale.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: