Seful ORNISS sustine ca e imposibil sa fie corupt: „Nu exista nicio posibilitate, nici macar teoretica, de influentare a verificarilor de securitate”

news

Marius Petrescu

Directorul Oficiului Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat (ORNISS), Marius Petrescu, a declarat joi, dupa ce a fost audiat la DNA, ca nu exista nicio posibilitate de influentare a verificarilor de securitate, iar avizele se dau in termene legale si sunt argumentate „beton”.

Marius Petrescu a fost chemat la DNA pentru a fi audiat in calitate de martor, in dosarul in care senatorul Eugen Pirvulescu a fost pus sub urmarire penala pentru instigare la cumparare de influenta.

La iesirea de la audieri, Marius Petrescu a negat ca i-ar fi cerut cineva sa urgenteze eliberarea unui certificat ORNISS si ca lucrurile „s-au lamurit”.

„S-au lamurit lucrurile si acum pentru toata lumea sunt clare. (…) Confuziile au fost facute din necunoasterea legii. (…) Faptul ca autorizarea la informatii clasificate nu se poate face decat dupa numirea in functie, la solicitarea expresa a sefului institutiei angajatoare. Totul se face in niste termene precise de institutii cu atributii stabilite clar in legislatia in vigoare. Nu exista nicio posibilitate, nici macar teoretica, de influentare a verificarilor de securitate, iar avizele se dau in termene legale si sunt argumentate beton. (…) Secretarul de stat care a aparut fusese verificat si avea autorizatie valabila si in ziua de azi”, a precizat Marius Petrescu, citat de Agerpres.

Saptamana trecuta, DNA a anuntat ca i-a pus sub acuzare pe senatorul Eugen Pirvulescu pentru instigare la cumparare de influenta, si pe Marian-Catalin Burcescu, la data faptei director general la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM), pentru savarsirea infractiunii de complicitate la cumparare de influenta.

In dosar, mai sunt cercetate alte doua persoane pentru trafic de influenta, respectiv complicitate la trafic de influenta.

Conform DNA, in cursul anului 2022, persoana acuzata de trafic de influenta, la instigarea lui Eugen Pirvulescu si beneficiind de ajutorul celeilalte persoane inculpate si al lui Marian-Catalin Burcescu, ar fi pretins de la o persoana (martor in cauza) suma de 60.000 de euro din care martorul ar fi remis persoanei acuzate de trafic de influenta suma de 150.000 lei (echivalentul a 30.000 euro), acesta din urma lasand sa se creada ca are influenta asupra unei alte persoane care detinea o functie importanta in cadrul institutiei desemnate de securitate, afirmand ca o va determina sa urgenteze efectuarea verificarilor de securitate necesare in cadrul procedurii de eliberare a avizului de securitate ORNISS in beneficiul martorului respectiv.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: