Trei premieri din UE sprijina decizia Poloniei de a suspenda temporar dreptul la azil

externe

Prim-ministrii Irlandei, Finlandei si Tarilor de Jos si-au exprimat sprijinul pentru planurile controversate ale Poloniei de a suspenda temporar dreptul la azil pentru a face fata presiunii migratorii la granita cu Belarus, potrivit TVP World.

Premierul irlandez, Simon Harris, cel finlandez, Petteri Orpo si olandez, Dick Schoof,au facut aceste comentarii inaintea summitului Consiliului UE de joi la Bruxelles, la care migratia a fost pe primul loc pe ordinea de zi.

Prim-ministrul polonez, Donald Tusk, trebuia sa explice liderilor UE decizia Varsovia de a renunta temporar la dreptul la azil.

Simon Harris a spus ca in situatia Poloniei nu este o migratie normala. Varsovia a acuzat Belarus ca a orchestrat o urgenta cu ajutorul migratiei artificiala in colaborare cu Kremlinul, cu scopul de a destabiliza UE.

Minsk este acuzat ca a atras mii de migranti din Orientul Mijlociu si Africa cu promisiuni false de acces usor in UE prin Polonia. Drept urmare, Polonia a avut de-a face cu un numar mare de migranti care incearca sa treaca ilegal frontiera externa a UE dinspre est.

Harris a spus ca agresiunea rusa si influenta sa regionala sunt factori in situatia din Polonia, a spus postul de radio polonez.

Omologul olandez al lui Harris a facut ecou sentimentului, spunand ca Belarus si Rusia utilizeaza migratia ca o tactica hibrida de razboi si, ca atare, situatia persoanelor care solicita azil ar trebui privita diferit.

De asemenea, vorbind cu jurnalistii inaintea summitului, finlandezul Orpo a spus ca a inteles pe deplin pozitia lui Tusk.

„Am avut acelasi fenomen la granita noastra in urma cu un an si ne-am schimbat legislatia nationala. Dar nu este durabil. Avem nevoie de legislatie la nivel european impotriva imigratiei instrumentalizate”, a spus Orpo.

Migratia a devenit un subiect din ce in ce mai fierbinte la Bruxelles, odata cu ascensiunea partidelor de dreapta in bloc.

Liderii UE au fost supusi unei presiuni politice din ce in ce mai mari pentru a limita fluxurile de migranti, de a face repatrieri si de a consolida securitatea la frontiera.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: