Viktor Orban amplifica stiri false despre intentiile Ucrainei de a deveni o putere nucleara: „O astfel de posibilitate este terifianta”

externe

orban

Premierul Ungariei, Viktor Orban, considera ca Ucraina ar trebui sa explice clar lipsa intentiilor sale de a deveni un stat nuclear pe fondul a numeroase informatii false care circula in presa, relateaza Evropeiska Pravda.

Orban a spus ca a auzit vestea ca Ucraina ar vrea sa devina o putere nucleara. Dar, potrivit acestuia, a auzit personal de la presedintele ucrainean ca nu este cazul.

„Poate ca au fost nuante din cauza traducerilor, dar nu mi s-a parut ca ucrainenii vor sa devina un stat nuclear. Dar o astfel de posibilitate este terifianta. Un astfel de plan ucrainean existent sau inexistent provoaca valuri de panica in toata Europa,” a spus el.

Potrivit acestuia, toata lumea simte ca „inceputul razboiului in Europa este chiar dupa colt”, asa ca aceasta problema ar trebui clarificata.

Pe 17 octombrie, la Bruxelles, Volodimir Zelenski a spus ca, intr-o conversatie cu candidatul american Donald Trump, a discutat despre necesitatea aderarii Ucrainei la NATO, mentionand totodata renuntarea Kievului la armele nucleare.

Presedintele a spus ca garantia securitatii pentru Ucraina ar putea fi fie armele nucleare, la care statul a renuntat, fie apartenenta la NATO, iar Ucraina alege NATO.

Dupa aceea, jurnalistul tabloidului german Bild, Julian Ropke, a relatat cu referire la un „oficial ucrainean fara nume” ca Ucraina ar fi pregatita sa dezvolte arme nucleare pentru a fi folosite impotriva Rusiei in cateva saptamani.

Ulterior, Zelenski si-a clarificat pozitia, mentionand ca Ucraina nu are planuri de a dezvolta arme nucleare si considera NATO singura alternativa pentru a-si asigura securitatea.

Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe a protestat fata de relatarea publicatiei germane Bild cu privire la presupusele planuri ale Ucrainei de a dezvolta arme de distrugere in masa.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: