„Romania Educata”: unii copii maghiari si romani din Harghita si Covasna se inteleg intre ei vorbind… engleza

news

copii, romani, maghiari, Harghita, Covasna, comunicare, limba engleza

In Harghita si Covasna, unii copii romani si maghiari comunica intre ei in limba engleza! S-a ajuns in aceasta situatie din cauza ca invatarea limbii romane de catre elevii maghiari a devenit o problema cronica, de sistem, ce trebuie rezolvata de ministerul de resort si de Centrul National de Politici si Evaluare in Educatie.

Impreuna cu Inspectoratul Scolar si cu profesorii de romana din judet, s-a propus ca macar o ora pe saptamana sa fie de comunicare direct, nu ceea ce tine de programa scolara, a declarat presedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, citat de Radio Romania Targu Mures.

„Trebuie invatati copiii sa inteleaga, cand merg la piata si nu reusesc sa vorbeasca romaneste. Am infiintat un grup de lucru, cu profesori, cadre universitare si prima propunere a fost ca trebuie si o materie de comunicare in limba romana, in paralel cu Limba si literaturta romana. Acest lucru a fost sustinut de Minister acum cativa ani dar nu s-au facut demersuri. Saptamanal, la clasele V-VIII sunt 3 ore de Romana si noi am facut ca sa fie 2 ore Limba si literature romana si o ora de comunicare, sa fie scoase din program arhaismele. Am vazut cum aflati impreuna, un copil roman si unul maghiar vorbesc in engleza!”

Borboly Csaba a amintit, in context, de hotararea Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care a confirmat decizia Consiliului National de Combatere a Discriminarii, ca fiind discriminatoriu faptul ca elevii maghiari nu au acces egal la insusirea limbii romane.

Ca atare, 17 elevi maghiari, afectati de rezultatele negative la examenul de limba si literatura romana au intentat o actiune in justitie prin care Ministerul Educatiei va fi obligat la plata unor daune morale.

Reamintim ca ministrul Educatiei, Ligia Deca, a fost „parasutata” de la centru in fruntea listei de candidati PNL la alegerile parlamentare, in judetul Valcea.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: