De Ziua Europeana de lupta impotriva traficului de persoane, Justice and Care Romania, MAI, Politia de Frontiera si Agentia Nationala impotriva Traficului de Persoane deruleaza campania „Departe de casa? Te vrem in siguranta”

news

Ziua Europeana de luptă împotriva traficului de persoane, Justice and Care Romania, Politia de Frontiera, campanie de informare

In marja Zilei Europene de lupta impotriva traficului de persoane, Justice and Care Romania, in colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Inspectoratul General al Politiei de Frontiera (IGPF) si Agentia Nationala impotriva Traficului de Persoane (ANITP) deruleaza Campania de informare si prevenire a traficului de persoane si a exploatarii prin munca a cetatenilor romani care pleaca la munca in strainatate – DEPARTE DE CASA? TE VREM IN SIGURANTA.

Campania a inceput in data de 14 octombrie 2024. In acest context, la punctele de trecere a frontierei de vest terestere, sunt distribuite 20.000 de pliante si informatii relevante despre drepturile cetatenilor romani care muncesc in strainatate si felul in care victimele exploatarii pot cere ajutorul in tara si in strainatate.
De asemenea, Justice and Care Romania a realizat un material VIDEO de informare, care a primit sprijinul CNA pentru difuzare. Acesta poate fi descarcat aici.

Echipa Justice and Care Romania a fost prezenta cu activitati de informare in teren, in principalele aeroporturi din tara si la punctele de trecere a de vest, alaturi de partenerii de la IGPF si ANITP.

Peste 5,7 milioane de romani traiesc peste hotare, marea majoritate fiind de varsta activa, iar 3,9 milioane romani traiesc si muncesc in tarile Uniunii Europene. Exploatarea prin munca si traficul de persoane sunt riscuri reale, in special atunci cand oamenii nu-si cunosc drepturile, modalitatile in care pot cere ajutor sau metodele prin care pot fi ademeniti de catre traficanti. Cele mai frecvente domenii in care sunt exploatati romanii prin munca sunt: constructii, HORECA, servicii de ingrijire, agricultura si industria carnii.

Anual autoritatile identifica si salveaza aproximativ 450-500 de victime ale traficului de persoane, insa aceasta cifra reprezinta doar o parte din fenomenul ascuns al exploatarii prin munca. Principalele tari de destinatie in care au fost exploatati prin munca cetatenii romani in 2023 sunt: Marea Britanie, Germania, Franta si Spania.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: