Marea increngatura: nepotul lui Ciolacu face afaceri cu energie cu un mogul din Cehia care a avut afaceri grele in Rusia

politica

Marcel Ciolacu

Mihai Cristian Ciolacu, nepotul premierului Marcel Ciolacu, isi vinde o parte din afacerile pe energie unui mogul din Cehia care are afaceri cu Rusia si relatii extrem de apropiate cu China, relateaza hotnews.ro.

Jiri Smej este CEO al companiei care are ProTV si a condus o firma care a incercat sa ”lustruiasca imaginea Chinei in Cehia” si care, conform Bloomberg, a fost conectata cu Huawei in momentul scandalului 5G din UE.

In 13 martie 2023, Mihai Cristian Ciolacu, nepotul lui Marcel Ciolacu, a obtinut de la Transelectrica avizele tehnice de racordare (ATR) la reteaua transportatorului national de energie, pentru doua firme fondate in 2022, care aveau zero cifra de afaceri in ambii ani, potrivit Registrului Comertului.

In mai 2023, cele doua firme au ajuns pe listele cu finantari prin PNRR, pentru doua proiecte de parcuri fotovoltaice si stocare a energiei.

Recent, in vara lui 2024, Mihai Ciolacu a scos cele doua proiecte la vanzare, fiind incheiate acorduri prealabile cu Premier Energy Group. Grupul ceh a confirmat miercuri pentru HotNews ca ”A fost semnat acord prealabil” pentru achizitia a doua proiecte fotovoltaice din judetul Buzau, dar nu a specificat de unde cumpara.

Jiri Smejc este si CEO al firmei PPF, cea care detine cel mai important grup de televiziune din Romania: ProTV. Jiri Smejc are si afaceri in jocurile de noroc din Balcani, prin Emma Capital.

In 2019, G4Media a scris ca Premier Energy a facut parte din grupul de ”trei firme care primesc gaze la pret redus din productia interna gratie masurilor luate de guvernul PSD prin OUG 114 si unei decizii a ANRE, condusa de PSD-istul Dumitru Chirita”.

Presa din Republica Moldova a scris ca ”in Federatia Rusa, Jiri Smejc avea cota parte in Polymetal, companie controlata de Alexandr Nesis, un om apropiat lui Vladimir Putin”. Dupa inceperea razboiului din Ucraina, compania lui Smejc a sustinut ca s-a retras aproape total din Rusia.

O parte dintre afacerile lor s-au desfasurat, pana in 2022, in Rusia, in special pe piata bancara, prin grupul financiar PPF.

Iesirea de pe piata ruseasca a adus grupului PPF pierderi de 1,2 miliarde de euro in 2022, conform lui Smejc.

Afacerile nepotului lui Ciolacu

In aprilie 2022, Mihai Cristian Ciolacu a infiintat firmele Solar Energy Production SRL si Development Power Solar Energy SRL, cu sediul in Buzau, si cu obiect de activitatea producerea de energie electrica.

Firmele sunt infiintate impreuna cu Adriana Denisa Sandu, Mihai Cristian Ciolacu detinand jumatate din participatii. Conform datelor Ministerului Finantelor, cele doua firme figureaza cu zero cifra de afaceri in 2022 si 2023.

In 2023, Solar Energy Production SRL a inregistrat un profit de 13 lei, iar Development Power Solar Energy SRL un profit de 3 lei.

Doua luni mai tarziu, pe 15 iunie 2022, cele doua firme nou infiintate au aplicat pentru fonduri PNRR, in cadrul unui apel competitiv pentru proiecte de productie de energie din surse regenerabile (energie eoliana si solara).

Pe 13 martie 2023, au obtinut ATR-urile de la Transelectrica pentru doua proiecte de parcuri fotovoltaice, cu baterii de stocare, in judetul Buzau.

Mai exact, cu Solar Energy Productions SRL a obtinut ATR pentru o capacitate instalata de 48 MW energie solara, cu 10 MW stocare, iar cu Development Power Solar Energy SRL a obtinut ATR pentru 38 MW energie solara, cu 8 MW stocare. In total, 86 MW de panouri fotovoltaice si 18 MW stocare energie.

Transelectrica este o companie cheie pentru demararea afacerilor cu energie.

In martie 2023, director al companiei era Gabriel Andronache, fost consilier si apropiat al fostului premier PSD Mihai Tudose.

Pe 24 aprilie 2023, acesta a renuntat la Transelectrica pentru a functia de vicepresedinte al reglementatorului in energie ANRE, fiind inlocuit cu Stefanita Munteanu, consilier judetean la Buzau din partea PSD, apropiat al premierului Marcel Ciolacu si al nepotului acestuia, Mihai Ciolacu, conform Ziarului Bursa, care scrie ca Stefanita Munteanu este chiar finul lui Marcel Ciolacu.

In mai 2023, cele doua proiecte apar, pe site-ul Ministerului Energiei, pe listele de investitii pentru care s-a cerut ajutor de stat, in cadrul apelului PNRR privind productia de energie din surse regenerabile.

In septembrie 2023, publicatia G4Media a scris ca cele doua firme au cerut ajutoare de stat de circa 110 milioane de lei provenite din fonduri PNRR. Premierul Marcel Ciolacu a sustinut ca nu este implicat, in nici un fel, in afacerea cu parcuri fotovoltaice a nepotului sau Mihai Cristian.

”M-a intrebat cand s-a apucat. Nu este nimic ilegal, i-am spus ca nu are de ce sa se fereasca sau sa pacaleasca facand pe numele altuia”, a declarat Ciolacu pentru G4Media.ro.

„Niciodata nu am intervenit sau am dat telefon sa intervin pentru el undeva. Daca se dovedeste asa ceva, plec din functie. Stiu ca a muncit si munceste foarte mult”, a spus premierul Marcel Ciolacu.

Citeste articolul integral pe hotnews.ro.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: