Agresiunea rusa impinge Elvetia spre renuntarea la neutralitate. Berna a semnat declaratia privind aderarea la initiativa europeana de aparare antiaeriana „Sky Shield”

externe

Berna

Elvetia s-a alaturat Initiativei European Sky Shield (ESSI), un proiect care isi propune sa construiasca un sistem unificat de aparare antiaeriana si antiracheta in toata Europa, relateaza Reuters.

Sistemul a fost initiat de Germania dupa invazia rusa a Ucrainei si a fost conceput pentru a permite tarilor europene sa cumpere sisteme de aparare impreuna si sa se antreneze impreuna.

Joi, seful Armamentului Urs Loehr a semnat declaratia de aderare, facand Elvetia al 15-lea membru al Sky Shield.

„Prin participarea sa la ESSI, Elvetia extinde oportunitatile internationale de cooperare: ESSI permite o mai buna coordonare a proiectelor de achizitii, instruire si aspecte logistice in domeniul apararii antiaeriene la sol”, a spus guvernul intr-un comunicat publicat vineri.

Accentul initial este pe apararea antiaeriana la sol cu ​​raza medie de actiune, desi cooperarea se poate extinde la apararea aeriana pe raza scurta si lunga de actiune, a anuntat guvernul.

Proiectul a starnit controverse in Elvetia, deoarece oponentii sai sustin ca participarea la Initiativa europeana contravine traditiei elvetiene de neutralitate.

Vineri, guvernul a anuntat ca proiectul este compatibil cu statutul neutru al tarii, deoarece nu contine niciun angajament, iar Elvetia poate decide unde sa participe si in ce masura.

De asemenea, Elvetia isi va putea opri cooperarea daca o tara membra Sky Shield este atrasa in razboi.

Elvetia a solicitat sa se alature proiectului Sky Shield in iulie.

Dintre tarile neutre, Austria participa si ea la Initiativa.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: