Speculatii dupa moartea lui Sinwar. Cine va fi liderul gruparii militante? Printre candidati se afla Khalil Al-Hayya, liderul interimar, Khaled Meshaal, predecesorul lui Haniyeh, si Mohammad Darwish, conducatorul Consiliului Shura

externe

Grupul palestinian Hamas il va inlocui probabil pe Yahya Sinwar cu un nou lider politic aflat in afara Gazei, in timp ce fratele sau – Mohammad Sinwar – este de asteptat sa isi asume un rol mai important in conducerea razboiului impotriva Israelului in teritoriu, spun expertii citati de Reuters.

In deliberarile sale privind noua conducere, Hamas trebuie sa ia in considerare nu numai preferintele principalului sau sustinator – Iranul – ci si interesele Qatarului, unde locuiesc in prezent toti principalii candidati la preluarea functiei de sef al politburo.

Sinwar, creierul atacului din 7 octombrie 2023 care a declansat devastatorul razboi din Gaza, a fost ucis miercuri de fortele israeliene, a doua oara in mai putin de trei luni cand Hamas isi pierde liderul principal. Ismail Haniyeh a fost asasinat in iulei in Iran, aproape sigur de Israel. Cand Sinwar l-a inlocuit, a fuzionat atat conducerea militara, cat si cea politica din Gaza, dar acest lucru nu pare probabil de data aceasta.

Dupa mai bine de un an de atacuri feroce israeliene care au lovit Hamas, au ucis mii de luptatori si au eliminat personalitati de rang inalt atat in interiorul cat si in afara Gaza, nu este clar cum va iesi gruparea islamista din aceasta ultima lovitura.

Adjunctul lui Sinwar, Khalil Al-Hayya, care este privit ca un potential succesor, a transmis vineri o nota sfidatoare, spunand ca ostaticii israelieni nu vor fi returnati pana cand trupele israeliene nu se vor retrage din Gaza si razboiul se va termina.

Hamas are o istorie de inlocuire rapida si eficienta a liderilor sai cazuti, cu cel mai inalt organ de decizie, Consiliul Shura, insarcinat sa numeasca un nou sef.

Consiliul Shura reprezinta toti membrii Hamas din Fasia Gaza, Cisiordania, inchisorile israeliene si diaspora palestiniana, ceea ce inseamna ca noul lider ar trebui sa aiba autoritatea de a initia discutii de incetare a focului chiar daca nu se afla in Gaza, unde militantii inarmati Hamas detin inca zeci de iosraelienii ostatici.

Pe langa Hayya, care este negociatorul sef al Hamas, ceilalti principali candidati la conducere sunt Khaled Meshaal, predecesorul lui Haniyeh, si Mohammad Darwish, o figura putin cunoscuta care conduce Consiliul Shura, potrivit analistilor si a unei surse Hamas.

Hamas va trebui sa notifice Qatarul, care a jucat un rol major in rundele de discutii inutile de incetare a focului pana acum, si alte capitale regionale inainte de decizia sa, a spus sursa.

Ashraf Abouelhoul, expert in afaceri palestiniene, se astepta ca responsabilitatile lui Sinwar sa fie impartite intre doi lideri – unul care supravegheaza afacerile militare si altul care conduce biroul politic, responsabil pentru contactele internationale si modelarea politicilor.

„Iranul este cel mai puternic aliat al Hamas, care sprijina grupul cu bani si arme, iar binecuvantarea lor este cheia pentru cine devine succesorul lui Sinwar”, a declarat Abouelhoul, redactor-sef al ziarului de stat Al-Ahram din Egipt.

El se astepta ca Hamas sa respecte cerintele de baza in viitoarele discutii de incetare a focului, in principal ca fortele israeliene sa se retraga din Gaza si sa opreasca razboiul. Dar ar putea arata mai multa flexibilitate in anumite conditii, cum ar fi detaliile oricarui acord care ar duce la un schimb de ostatici israelieni cu palestinienii inchisi de Israel.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat uciderea lui Sinwar o piatra de hotar, dar ca razboiul nu s-a incheiat inca si ca luptele vor continua pana cand ostaticii vor fi eliberati.

Hamas a fost fondat in 1987 si este o ramura a miscarii Fratiei Musulmane Islamiste Sunnite. Deciziile sale sunt luate de obicei prin consens in institutiile Hamas.

Odata cu moartea lui Sinwar, conducerea Hamas pentru Gaza a trecut temporar la adjunctul sau din Qatar, Hayya.

Dar razboiul in curs si dificultatile de comunicare ar putea impune limite privind contactul lui Hayya cu oamenii de pe teren, lasand aripa inarmata – Brigazile Qassam – la conducere, spun expertii.

O sursa Hamas a spus ca Hayya nu va intampina probleme in exercitarea rolului sau de „lider de facto din Gaza”. Sursa a mentionat ca Hayya a mentinut relatii bune cu aripa militara si a fost aproape atat de Sinwar, cat si de Haniyeh.

Akram Attallah, un analist politic palestinian, a spus ca se astepta ca aripa armata sa respecte autoritatea lui Hayya – chiar si de la distanta. De asemenea, el se astepta ca Mohammad Sinwar sa apara ca o figura mai semnificativa in aripa armata si in Hamas in general.

Fost comandant al Brigazilor Qassam, Mohammad Sinwar a aparut rar in public, s-a aflat de mult timp pe lista israeliana a celor mai cautate persoane si a supravietuit mai multor atentate la viata sa, au spus surse Hamas.
Numirea lui Sinwar din august a fost vazuta atat ca o dovada de sfidare, cat si de unitate interna de catre Hamas.

Legaturile sale stranse cu Iranul au fost vazute ca un factor care i-a sustinut candidatura. Atat Darwish, cat si Hayya sunt, de asemenea, vazuti ca fiind apropiati de Teheran, al carui sprijin va fi vital pentru ca Hamas sa isi revina dupa razboi.

Pe de alta parte, intre fostul lider al Hamas Khaled Meshaal si Teheran au fost frictiuni dupa sprijinul sau pentru revolta din 2011 condusa de musulmani suniti impotriva presedintelui sirian Bashar al-Assad.

Attallah a spus ca legaturile lui Hayya cu Iranul l-au pozitionat mai bine decat Meshaal. Dar daca Iranul nu i se mai opune lui Meshaal si acesta ar putea avea o sansa, a spus el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: