Vicepremierul italian Matteo Salvini, acuzat de rapirea unor migranti in 2019 si impiedicarea navei de salvare sa ii aduca in Lampedusa. Avocata sa spune ca organizatia de caritate a vrut de fapt o confruntare

externe

Vicepremierul Matteo Salvini apara interesele italiene si ar trebui achitat de acuzatia de rapire a unei ambarcatiuni pline de migranti care au fost retinuti in larg timp de aproape trei saptamani in 2019, a declarat vineri avocata sa, potrivit Reuters.

Procurorii au cerut o pedeapsa de sase ani de inchisoare pentru Salvini, care conduce partidul de extrema dreapta Liga. La acea vreme era ministru de Interne si si-a folosit puterile pentru a impiedica o nava de salvare care transporta 147 de solicitanti de azil sa acosteze in Lampedusa.

In pledoarea sa finala, avocata lui Salvini, Giulia Bongiorno, a spus ca barcile nu aveau automat dreptul sa acosteze in Italia si ca migrantii ar fi putut fi dusi in alta parte daca organizatia de caritate spaniola ar fi fost cu adevarat preocupata de bunastarea lor.

„In august 2019, ministrul Salvini ducea o lupta, dar cu siguranta nu impotriva migrantilor care au fost ingrijiti si protejati”, a declarat Bongiorno in instanta, spunand ca, in schimb, se lupta pentru a apara paza de coasta suprasolicitata a Italiei.

„Nu exista dreptul sa… alegeti cum, cand si unde sa debarcati migrantii”, a spus ea. Organizatia de caritate Open Arms ar fi putut naviga direct in tara natala, Spania. „Open Arms a avut nenumarate oportunitati de a debarca migranti (in alta parte), dar a refuzat de nenumarate ori”, a adaugat Bongiorno.

Nava a preluat migrantii, in principal africani, din largul coastei Libiei, timp de doua saptamani si a refuzat sa mearga in Spania, asa cum a cerut Salvini, spunand ca cei de la bord sunt prea epuizati pentru a face fata calatoriei de trei zile si au nevoie de ingrijire imediata.

Magistratii au intervenit in cele din urma si au lasat nava sa acosteze. Ulterior, ei l-au acuzat pe Salvini de rapire si abatere in serviciu – acuzatii care pot duce pana la 15 ani de inchisoare.

La acea vreme, Salvini punea in aplicare o politica a „porturilor inchise” pentru navele de salvare, acuzandu-le ca lucreaza cu traficantii de persoane si ca a ajutat la atragerea a sute de mii de migranti in Italia – ceea ce organizatiile de caritate neaga.

Salvini a primit un sprijin puternic din partea partidelor de extrema-dreapta din Europa in ultima luna, care l-au prezentat ca pe un erou in lupta lor impotriva imigratiei ilegale.

„(Salvini) merita o medalie pentru apararea Europei”, a scris vineri prim-ministrul ungar Viktor Orban pe X.

Aproape toti cei 94 de parlamentari alesi ai Ligii au organizat vineri un protest in capitala Siciliei in sprijinul liderului lor la care a participat inclusiv ministrul Economiei Giancarlo Giorgetti.

Salvini a spus ca nu va renunta la actualul sau rol de ministru al Transporturilor daca va fi gasit vinovat, dar va face recurs.

In conformitate cu legislatia italiana, inculpatii au dreptul la doua cai de atac – un proces care poate dura ani de zile.

„Sunt convins ca am dreptate”, a spus el luna trecuta.

Nu a fost inca stabilita o data pentru pronuntarea sentintei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: