Africa de Sud cere Taiwanului sa-si mute ambasada din Pretoria in capitala comerciala, Johannesburg. China saluta acest anunt

externe

Guvernul Africii de Sud a declarat vineri ca a cerut Taiwanului sa-si mute ambasada de facto din capitala Pretoria, in timp ce Taiwan a acuzat ca Africa de Sud se inclina in fata presiunilor din partea Chinei, transmite Reuters.

Africa de Sud a respins aceasta caracterizare si a spus ca miscarea este o practica diplomatica standard, avand in vedere ca a rupt legaturile politice si diplomatice cu Taiwan in 1997.

Biroul de legatura al Taipeiului din Pretoria va fi redenumit Biroul Comercial si va fi mutat in capitala comerciala Johannesburg, a declarat Departamentul pentru Relatii Internationale si Cooperare din Africa de Sud.

„Relocarea a ceea ce va fi redenumit Birouri Comerciale atat in Taipei, cat si in Johannesburg… va fi o reflectare fidela a naturii non-politice si non-diplomatice a relatiei dintre Republica Africa de Sud si Taiwan”, se spune intr-un comunicat.

Potrivit declaratiei, biroul are sase luni pentru a se muta.

China este cel mai mare partener comercial al Africii de Sud la nivel global si unul cu care cauta sa extinda cooperarea in domenii precum energia regenerabila.

Ministerul de Externe al Taiwanului a spus ca relatiile incalzite dintre Africa de Sud si China reprezinta o provocare pentru propria sa relatie de prietenie cu Africa de Sud.

„Daca guvernul sud-african inca insista sa se supuna Chinei si sa schimbe status quo-ul… Ministerul Afacerilor Externe va… studia si va formula toate raspunsurile posibile pentru a proteja suveranitatea si demnitatea tarii noastre”, se arata intr-o declaratie.

Taiwan, pe care China il revendica drept teritoriu propriu, fara drept la relatii de la stat la stat, are legaturi formale cu doar o duzina de tari, aproape toate natiuni mici, mai putin dezvoltate.

Guvernul Taiwanului respinge pretentiile de suveranitate ale Chinei si spune ca Beijingul nu are dreptul sa reprezinte sau sa vorbeasca in numele insulei pe scena internationala

China a salutat demersul. „Apreciem decizia corecta a Africii de Sud de a muta Biroul de legatura al Taipeiului din Africa de Sud din Pretoria, capitala administrativa”, a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: