Financial Times: „Moldova se confrunta cu voturile rusesti cumparate pe bani, inaintea referendumului pentru aderarea la UE de duminica”

analize

Potrivit oficialilor din Republica Moldova, in fosta republica sovietica au fost descoperite suplimente ilegale adaugate la pensii si carausi de bani, inaintea votului de duminica. In aceasta vara, unii locuitori in varsta din oraselul moldovean Orhei au inceput sa primeasca un supliment neobisnuit la pensia lor lunara, scrie Financial Times intr-un reportaj pe acest subiect.

Aceast ajutor nu venea de la stat, ci de la un oligarh fugar care traieste la Moscova, prin intermediul unei banci rusesti de stat care face obiectul sanctiunilor occidentale, si a fost platit pe carduri de credit emise in Rusia, interzise in Moldova.

Ilan Sor, oligarhul din spatele schemei, a anuntat ca toti pensionarii moldoveni ar putea primi acesti bani suplimentari, cu conditia sa voteze „Nu” la referendumul privind aderarea la UE care va avea loc duminica.

„Am nevoie de cooperarea voastra, prietenii mei. Nu UE!” a declarat Sor pe retelele de socializare. Fost primar al orasului Orhei, omul de afaceri a fugit din Moldova in 2019, dupa ce a fost condamnat pentru frauda masiva, si este acum cetatean rus.

Autoritatile moldovene sustin ca majorarea pensiilor este doar una dintre numeroasele metode folosite de Kremlin pentru a influenta referendumul, care are loc simultan cu alegerile prezidentiale.

Presedinta in exercitiu, Maia Sandu, spera sa obtina un al doilea mandat si sa reafirme aspiratiile europene ale tarii sale, care se afla intre Romania si Ucraina.

Luate impreuna, cele doua voturi marcheaza o alegere „istorica” pentru fosta natiune sovietica, spun politicienii locali, intre o cale europeana si o revenire in sanul Rusiei.

Miza este mare pentru Moldova, a declarat Olga Rosca, consilier al lui Sandu pe probleme de politica externa. „Cu presiunea rusa, am crezut ca am vazut totul. Dar interferenta aceasta este de o amploare fara precedent, sustinuta de un flux fara precedent de bani ilegali.”

Politia a interceptat scheme care directionau bani din Rusia direct in conturile bancare a peste 130 000 de moldoveni – o retea pe care seful politiei, Viorel Cernauteanu, a descris-o ca fiind cultivata cu grija de Sor in tara cu 2,5 milioane de locuitori.

Sor a negat coruperea alegatorilor, spunand agentiei de stiri de stat ruse TASS ca astfel de afirmatii sunt doar un „spectacol absurd”.

Odata ce transferurile au fost inchise, politia a inceput sa prinda „carausi de bani” la aeroport, care veneau de la Moscova cu teancuri de bani. Oficialii estimeaza ca Rusia a cheltuit aproximativ 100 de milioane de dolari in acest an pe procesele electorale din Moldova.

„Rusia a creat o schema Ponzi cu oameni care iau bani pentru a vota intr-un anumit fel”, a declarat Vladislav Kulminski, fost viceprim-ministru al Moldovei. Moscova „inca mai crede ca, intr-un fel, Moldova este teritoriul sau istoric si nu este dispusa sa renunte la acesta de bunavoie”.

Sor a fost acuzat ca si-a folosit reteaua si fondurile, mai intai pentru a-si construi o baza de putere intr-o regiune din sudul tarii si apoi pentru a distorsiona alegerile locale din Orhei, favorizandu-si “proxenetii”.

„Acum incearca sa repete acest lucru, dar la nivel national”, a declarat o persoana apropiata de serviciile de securitate ale tarii.

Majorarea pensiilor din Orhei a fost anuntata de primarul sustinut de Sor, Tatiana Cociu, cand aceasta s-a deplasat la Moscova. Autoritatile de la Chisinau au ezitat sa comenteze.

„Numiti-mi o tara care ar tolera ca un guvern strain sa plateasca in mod ilegal „pensii bonus” direct cetatenilor sai”, a declarat persoana respective din serviciile de securitate. „Este o incercare clara de a cumpara loialitatea unora, si am vazut ca functioneaza”.

Sor, care a fugit din Moldova dupa ce a fost condamnat intr-un scandal de frauda bancara in care 1 miliard de dolari au fost scosi din tara, a cheltuit, de asemenea, sume generoase pentru proiecte locale in Orhei. Cu toate acestea, saptamana aceasta, locuitorii zonei par neclintiti si in mare parte favorabili UE, la fel ca si mare parte a celor din restul tarii.

Un sondaj realizat luna trecuta a aratat ca 62% dintre moldoveni sunt in favoarea aderarii la UE, pe care guvernul lui Sandu a solicitat-o dupa invazia pe scara larga a Rusiei in Ucraina in 2022.

„Vad ca totul este doar de publicitate, el vrea doar voturi”, spune Alla, in varsta de 65 de ani, in timp ce isi priveste nepotul jucandu-se in “Orheiland”, un parc de distractii gratuit construit de Sor. In aceasta vara, oamenii au batut si la usa ei, oferindu-i pensia suplimentara a lui Sor, dar ea a refuzat.

Kremlinul a negat orice amestec si a acuzat guvernul moldovean de reprimarea opiniilor pro-rusesti. Sor nu a putut fi contactat pentru comentarii.

In cadrul unei vizite de campanie in satul Bardar din centrul Moldovei din aceasta saptamana, unde gainile umbla pe strazi neasfaltate si tractoarele trec pe langa mici podgorii, presedinta Maia Sandu a mers din usa in usa, reamintindu-le oamenilor sa voteze.

Satenii spun ca stiu care este miza. „Le-am vazut pe amandoua. Am trait in Rusia timp de sase ani si am trait in Portugalia. Cunosc diferenta”, soune Vasile, un pensionar, aplecat peste gardul casei sale.

Uitandu-se prin portile gradinilor din sat si salutand bunicile cu baticuri pe cap, Sandu a vorbit despre nevoia de a rezista fortelor care zguduie mica natiune.

„Putem vedea acest mare efort din partea Rusiei, este ca un fel de hipnotizare”, spune si Mihai Duca, directorul general al unei distilerii de coniac vechi de 100 de ani din Bardar.

„Kremlinul dispune de resurse inimaginabile pentru a cumpara voturi, in timp ce oamenii sunt saraci si vulnerabili Sper sa nu fim lasati in urma de cealalta parte a unei noi cortine de fier,” spune acesta.

“Nu exista niciun plan B”

Nu este clar ce va face blocul comunitar – care tocmai a promis un pachet multianual de 1,8 miliarde de euro pentru a ajuta Moldova pe calea aderarii la UE – daca tara voteaza „nu” sau daca prezenta la vot este sub pragul de 33% pentru ca „da” sa treaca.

„Este un pariu”, a declarat un oficial occidental din Chisinau. „Nu exista niciun plan de rezerva pentru cazul in care referendumul esueaza. Nu exista niciun plan B”.

Moldova nu s-a consultat cu UE inainte de a decide sa organizeze referendumul, care nu era necesar in acest stadiu al negocierilor de aderare, au declarat doi oficiali europeni si un aliat al lui Sandu.

„A fost o decizie determinata de situatia interna, iar UE nu a fost foarte incantata de momentul ales”, a declarat unul dintre acestia.

Criticii lui Sandu au acuzat-o ca a legat referendumul de votul prezidential pentru a-si spori sansele de a castiga si de a deveni primul presedinte moldovean ales pentru un al doilea mandat.

Un sondaj realizat luna aceasta de CBS-Axa Centre for Sociological Research a aratat ca Sandu conduce cu 35,8% din voturi, inaintea urmatorului candidat, Alexandr Stoianoglo, cu 9%.

Sustinatorii lui Sandu spun ca momentul referendumului a fost gandit mai degraba pentru a profita de un moment in care atat presedintele, cat si parlamentul Moldovei sunt ferm pro-UE, iar blocul insusi este stimulat de invazia Rusiei in Ucraina pentru a accelera candidatura Chisinaului.

„Moldova nu a fost niciodata atat de atractiva din punct de vedere geopolitic cum este acum”, a declarat oficialul occidental.

„Are sprijinul intregii lumi democratice.” Opt ministri de externe ai UE au vizitat tara doar in ultima saptamana.

Miza alegerilor parlamentare din 2025

Dar se asteapta ca Rusia sa se concentreze, si mai intens, mai ales pe alegerile parlamentare, care vor avea loc in 2025, au declarat politicienii. Infiltrarea legislativului cu parlamentari obedienti ar putea permite Moscovei sa blocheze reformele necesare pentru integrarea in UE.

Sandu spera sa previna acest lucru prin organizarea referendumului acum. In cazul unei victorii a „da”-ului, aderarea la UE ar fi inscrisa in constitutia tarii ca obiectiv national, ceea ce ar face mult mai dificil pentru adversari sa schimbe cursul tarii.

„Cu cat am trage de timp, cu atat presiunea rusa devine mai intensa”, a declarat Olga Rosca, consiliera presedintei. „Suntem intr-o cursa contra cronometru”.

Pachetul de finantare al UE este de natura sa stimuleze sprijinul spre un vot pozitiv, a declarat ministrul moldovean al economiei, Dumitru Alaiba. „Daca includem investitiile pe care le-am putea mobiliza, este vorba de un potential de 10 % din PIB-ul Moldovei in fiecare an. Aceasta ar putea insemna mai mult decat dublarea economiei moldovenesti in urmatorii 10 ani.”

Multe persoane din Moldova au simtit tensiuni economice in cei patru ani de guvernare ai lui Sandu, care au fost marcati de razboiul din Ucraina si de criza energetica ulterioara, care a determinat Moldova sa puna capat dependentei sale de gazul rusesc.

Un comerciant de fructe din Bardar declara ca vede o crestere a preturilor, iar Mihai Duca, directorul distileriei, spune ca preturile gazelor naturale din primul an de razboi i-au afectat puternic afacerea.

Totodata, unii moldoveni se tem sa nu provoace Rusia. „Este un segment semnificativ din populatie care se declara neutri si spun sa ramanem prieteni si cu estul si cu vestul”, spune Alexandru Flenchea, un fost viceprim-ministru.

Multi dintre conationalii sai traiesc dupa motto-ul „nu deranjati ursul rus”, spune el, avand in vedere trauma istorica a anexarii tarii de catre URSS in 1940.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a avertizat de mai multe ori ca drumul spre vest al Moldovei risca sa o transforme in „urmatoarea Ucraina”.

Aceasta afirmatie a devenit o mantra pentru mai multi candidati care concureaza impotriva lui Sandu, in timp ce Sor incearca adesea sa alimenteze sentimentul de victima in randul vorbitorilor de limba rusa din tara majoritar vorbitoare de limba romana.

Sandu a incercat sa demonstreze ca nu este cazul pentru aceste temeri, declara membrii echipei sale.

In aceasta vara, ea a acordat chiar pasapoarte moldovenesti unei trupe rock rusesti numita “Bi-2”, care se opune invaziei Ucrainei.

Marti seara, trupa a concertat la Chisinau, in fata unei multimi masive. Pe un balcon din spatele scenei, Sandu a cantat alaturi de trupa ruseasca.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: