Cel mai scump ardei din lume va fi expus in weekend la Gradina Botanica „Anastasie Fatu” din Iasi

news

ardei, scump, iasi, gradina botanica, expus

Serele Gradinii Botanice „Anastasie Fatu” din Iasi s-au deschis astazi, 19 octombrie 2024, oferind vizitatorilor o avanpremiera a expozitiei „Flori de toamna”. In cadrul acestui eveniment, publicul va putea admira o colectie impresionanta de ardei, seminte, fructe si dovlecei, toate expuse pentru a ilustra diversitatea botanica.

Expozitia de ardei aduce in atentia publicului 150 de soiuri apartinand genului Capsicum, originar din Mexic, America Centrala si America de Sud. Ardeii sunt clasificati in functie de gradul lor de iutime, un factor de atractie important pentru publicul vizitator.

„Gradul de iutime porneste de la 0, acest 0 include ardei precum gogosarul sau ardeiul gras, iar aceste grade de iutime cresc trepat pana ajung la 2,6 milioane grad de iutime, detinut de cel mai iute ardei din lume, Pepper X, care a fost omologat anul trecut, in luna octombrie”, a precizat Petre Cristiana, biolog la Gradina Botanica din Iasi, citata de ziarul Buna Ziua, Iasi.

Desi Gradina Botanica din Iasi nu detine Pepper X, colectia cuprinde Trinidad Moruga Scorpion Red, clasat pe locul 2 la nivel mondial, cu o iutime de 2,2 milioane de unitati Scoville.

Un alt punct de atractie al expozitiei este reprezentat de cel mai scump ardei din lume, Aji Charapita. Originar din Peru, acesta nu impresioneaza prin iutime, ci prin pretul exorbitant de 25.000 de dolari per kilogram, datorita marimii reduse a fructelor.

„Pentru a obtine un kilogram de Aji Charapita, sunt necesare aproximativ 75.000 de fructe. Are un gust fructat, dulceag, dar pretul este justificat de raritatea si dificultatea obtinerii acestui kilogram”, a adaugat biologul iesean.

Totodata, expozitia aduce in atentie si soiuri extrem de iuti, precum Carolina Reaper, care a detinut titlul de cel mai iute ardei din lume, dar si variantele Trinidad Moruga Scorpion Red si Yellow, toate fiind cultivate in serele Gradinii Botanice din Iasi.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , , ,

Comentarii: