De ce raspund oamenii cand stranuti?

life

Multi oameni s-au obisnuit sa spuna „Sanatate!” sau „Gesundheit” atunci cand cineva stranuta. Nimeni nu spune ceva atunci cand cineva tuseste sau isi sufla nasul sau ragaie, asa ca stranutul beneficiaza de un tratament special. De ce spun oamenii „sanatate” atunci cand stranuti?

Nimeni nu stie sigur de unde provine acest obicei. Exista o multime de teorii, dar, la fel ca multe obiceiuri, este dificil sa le gasesti originea, scrie howstuffworks.

Obiceiul de a ura cuiva de bine dupa ce stranuta probabil ca a aparut acum mii de ani. Romanii spuneau: „Jupiter sa va apere” sau „Salve”, ceea ce insemna „sanatate multa,” iar grecii urau „viata lunga”.

Expresia „Dumnezeu sa va binecuvanteze” este uneori atribuita Papei Grigore cel Mare, care a rostit-o in secolul al VI-lea, in timpul epidemiei de ciuma bubonica. Ciuma a fost o amenintare majora in Evul Mediu si, din moment ce stranutul putea fi un simptom al ciumei bubonice, era logic sa ofere o binecuvantare cuiva care era pe cale sa ia o boala mortala.

Americanii, chiar daca nu sunt deosebit de religiosi, vor spune adesea „Dumnezeu sa va binecuvanteze” sau „Fii binecuvantat” dupa ce cineva stranuta. Uneori, totusi, ei vor inlocui cu „Gesundheit”, care este distractiv de spus.

Gesundheit este un cuvant german care inseamna „sanatate”. Ideea este ca stranutul precede de obicei boala.

Cuvantul a intrat in limba engleza la inceputul secolului al XX-lea, adus in Statele Unite de imigrantii vorbitori de limba germana, chiar daca multi americani de astazi nu isi dau seama ca vorbesc germana cand folosesc cuvantul.

Aproape fiecare tara din lume are propriul mod de a ura de bine celor care stranuta.

In tarile arabe se spune „Alhamdulillah”, care inseamna „Laudat fie Dumnezeu”.

Hindusii spun: „Traieste!” sau „Traieste bine!”

In Turcia, se spune „Cok yasa”, care inseamna „Traieste mult”. Dupa al doilea stranut se spune „Saglikli yasa”, care inseamna „Traieste sanatos”.

Unele tari au raspunsuri speciale pentru copii. In Rusia, dupa ce copiilor li se da raspunsul traditional, „Bud zdorov” („Sa fii sanatos”), li se spune si „Rosti bolshoi” („Sa cresti mare”).

Cand un copil stranuta in China, va auzi „Bai sui”, care inseamna „Sa traiesti 100 de ani”.

In cea mai mare parte, diferitele raspunsuri la stranut au provenit din superstitii antice. Unii oameni credeau ca stranutul face ca sufletul sa iasa din corp prin nas. A spune „Fii binecuvantat” ar opri diavolul (sau alte spirite rele) sa revendice sufletul eliberat al persoanei.

Altii credeau contrariul: ca spiritele rele folosesc stranutul ca o oportunitate de a intra in corpul unei persoane prin gura.

A existat, de asemenea, conceptia gresita ca inima se opreste momentan in timpul unui stranut (nu o face) si ca a spune „Fii binecuvantat” era o modalitate de a intampina pe cineva adus inapoi la viata.

Astazi, cu mult mai multe raspunsuri la intrebarile legate de boli si de sanatate, stim ca stranutul este o actiune reflexa si este cel mai adesea semnul a ceva relativ benign, precum o raceala sau o alergie.

Intr-adevar, oamenii stranuta dupa ce ies afara in lumina soarelui sau dupa ce miros ceva puternic. Totusi, persistam in obiceiul de a spune ceva, in principal din obisnuinta si din politete.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: