Vladimir Putin, despre o eventuala arestare in baza mandatului Curtii Penale Internationale. „Solutia la o problema de acest gen este foarte usor de depasit”

externe

Vladimir Putin, vesta antiglont, atentat, frica, evenimente publice

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin a anuntat ca nu va merge la summitul G20, care va avea loc in Brazilia, in noiembrie 2024. Liderul de la Kremlin si-a explicat decizia spunand ca nu vrea sa perturbe evenimentul, motiv pentru care o alta persoana va reprezenta Moscova pe 18 si19 noiembrie, la Rio de Janeiro, scrie site-ul independent rusesc Meduza.

La o intalnire cu reprezentantii presei din tarile membre BRICS, un jurnalist l-a intrebat pe Vladimir Putin daca ii este frica de o eventuala arestare la summitul G20, in baza unui mandat al Curtii Penale Internationale (CPI).

„Intelegem ce se intampla in jurul Rusiei. Si eu inteleg. Am relatii excelente, amicale, cu presedintele (Braziliei) Lula. Si ce? Voi veni acolo intentionat, pentru a perturba functionarea normala a acestui forum?

Intelegem cu totii perfect ca, chiar daca excludem aceasta Curte Penala Internationala, toata discutia va fi doar despre asta. De fapt, vom intrerupe activitatea G20. Pentru ce?”, a raspuns Vladimir Putin.

Presedintele rus a adaugat ca va gasi pe cineva care „va reprezenta in mod adecvat interesele tarii noastre in Brazilia la un nivel inalt”.

In acelasi timp, liderul de la Kremlin considera ca CPI este o organizatie care „nu este de natura universala si nu este independenta”, iar respectul pentru aceasta „este la un nivel scazut”.

Vladimir Putin a precizat ca mandatul de arestare emis de Curtea Penala Internationala (CPI) poate fi ocolit „cu usurinta”.

„Solutia la o problema de acest gen este foarte usor de depasit: este suficient sa semnam un acord interguvernamental si competenta Curtii Penale Internationale va fi limitata. In general, un acord interguvernamental poate fi semnat si nimeni nu va fi pus intr-o pozitie dificila”, a precizat Vladimir Putin.

Curtea Penala Internationala (CPI) de la Haga a emis un mandat de arestare pe numele presedintelui rus Vladimir Putin in martie 2023. El este suspectat ca a deportat ilegal in Rusia copii din teritoriile ucrainene ocupate de armata Moscovei.

Andriy Kostin, procurorul superior al Ucrainei, a cerut autoritatilor din Brazilia sa execute un mandat de arestare daca liderul de la Kremlin se va prezenta la summitul G20. Brazilia accepta jurisdictia Curtii Penale Internationale, dupa ce a ratificat Statutul de la Roma, care a instituit aceasta instanta.

 

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: