O scurgere de informatii de la Pentagon dezvaluie planurile Israelului de a ataca Iranul. Un document confirma ceea ce Israelul nu a recunoscut niciodata

externe

Pentagon

SUA investigheaza o scurgere de informatii secrete americane cu privire la planurile Israelului de razbunare impotriva Iranului, potrivit a trei persoane familiare cu chestiunea. Una dintre persoanele cunoscute a confirmat autenticitatea documentelor, relateaza CNN.

Scurgerea este „profund ingrijoratoare”, a declarat un oficial american pentru CNN.

Documentele, datate 15 si 16 octombrie, au inceput sa circule online vineri, dupa ce au fost postate pe Telegram de un pe un cont numit „Middle East Spectator”.

Ele sunt marcate ca fiind strict secrete si au marcaje care indica ca sunt menite sa fie vazute numai de SUA si de aliatii sai din gruparea „Five eyes” – Australia, Canada, Noua Zeelanda si Regatul Unit.

Documentele descriu pregatirile pe care Israelul pare sa le faca pentru o lovitura impotriva Iranului.

Un document care provine de la Agentia Nationala de Securitate prezinta exercitiile fortelor aeriene israeliene care implica rachete aer-sol, despre care se crede ca sunt de asemenea pregatite pentru un atac asupra Iranului.

Un oficial american a declarat ca ancheta examineaza cine a avut acces la presupusul document al Pentagonului. Orice astfel de scurgere ar declansa automat o investigatie a FBI-ului alaturi de Pentagon si agentiile de informatii americane.

Scurgerea vine intr-un moment extrem de sensibil al relatiilor dintre SUA si Israel si este legat de mania israelienilor, care se pregatesc sa loveasca Iranul ca raspuns la barajul de rachete al Iranului din 1 octombrie. Unul dintre documente cuprinde, de asemenea, o informatie pe care Israelul a refuzat intotdeauna sa o confirme public: ca tara are arme nucleare. In document se precizeaza ca SUA nu au vazut niciun indiciu ca Israelul intentioneaza sa foloseasca o arma nucleara impotriva Iranului.

„Daca este adevarat ca planurile tactice israeliene de a raspunde la atacul Iranului de la 1 octombrie au fost scurse, este o incalcare grava”, a declarat Mick Mulroy, fost secretar adjunct al apararii pentru Orientul Mijlociu si ofiter CIA pensionat.

Mulroy a adaugat ca „viitoarea coordonare dintre SUA si Israel ar putea fi, de asemenea, contestata. Increderea este o componenta cheie a relatiei si, in functie de modul in care documentele s-au scurs, increderea ar putea fi erodata.”

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: