Iulia Navalnaia: „Vreau ca Vladimir Putin sa treaca de la statutul de tar la cel de prizonier in Rusia”

externe

Vaduva opozantului rus Alexei Navalnii, Iulia Navalnaia, a declarat, intr-un interviu acordat duminica publicatiei britanice Sunday Times, preluat de AFP si Inquirer.net ca isi doreste ca Vladimir Putin sa ajunga un „prizonier obisnuit” in inchisorile Rusiei.

„Vreau ca el sa treaca de la statutul de tar al Rusiei la cel de prizonier obisnuit in Rusia”, a declarat Iulia Navalnaia pentru saptamanalul care publica acest interviu cu doua zile inainte de publicarea postuma a memoriilor sotului sau.

Afirmand ca nu il uraste pe presedintele rus, ea spera totusi sa il vada in inchisoare, „asa cum a fost sotul (ei)”. Opozantul Alexei Navalnii, oponentul declarat al lui Vladimir Putin, a murit in arest in februarie, intr-o inchisoare din Arctica, in circumstante neelucidate inca deplin.

Iulia Navalnaia, in varsta de 48 de ani, a fost inclusa in luna iulie in registrul rus al „teroristilor si extremistilor”, la scurt timp dupa emiterea unui mandat de arestare pe numele sau pentru „participare la un grup extremist”.

Ea a promis sa pastreze vie cauza raposatului sau sot. Cu toate acestea, in timpul interviului, ea a dezvaluit ca nu s-a gandit niciodata sa preia conducerea opozitiei ruse in cazul mortii sotului sau. „Cred ca i-ar fi placut sa ma tina departe de aceste lucruri politice periculoase”.

„Dar realizezi ca nu ai de ales. Desigur, ai putea sa taci. Dar asta nu sunt eu. Nu as abandona niciodata Rusia”.

Iulia, care locuieste de multi ani in Germania, explica faptul ca exclude o intoarcere in Rusia pana cand nu va fi sigura ca „nu va fi retinuta intr-un aeroport ca Alexei”, recunoscand ca „nimeni nu stie” cand s-ar putea intampla asta.

In ceea ce priveste decizia sotului sau de a reveni in Rusia in ianuarie 2021, in ciuda riscurilor de arestare imediata, Iulia Navalnaia „a inteles in totalitate ca trebuie sa lupte”.

„Era viata lui, era alegerea lui, erau convingerile lui. Daca l-as fi convins sa ramana in exil, m-as fi simtit mai vinovata”.

Navalnaia mai spune ca a fost „putin sceptica” cu privire la posibilitatea unui schimb de prizonieri care l-ar fi putut implica pe sotul sau inainte de moartea acestuia.

„Stiu ce se intampla cand negociezi cu Putin. El minte tot timpul. De aceea nu am crezut niciodata ca se va intampla”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: