Atentat dejucat asupra ambasadei Israelului din Berlin. Suspectul, simpatizant al Statului Islamic, planuia un atac cu arme de foc

externe

Autoritatile germane au anuntat ca au dejucat un plan de atac asupra ambasadei israeliene din Berlin, al carui suspect, un libian acuzat de legaturi cu organizatia Stat Islamic (SI), a fost arestat, potrivit AFP, preluata de Agerpres.

Acest barbat si-a vazut cererea de azil respinsa in Germania in urma cu un an, dar era inca in tara, o situatie deosebit de sensibila, deoarece lupta impotriva imigratiei ilegale a devenit o prioritate a guvernului lui Olaf Scholz.

Identificat de instanta ca fiind Omar A., suspectul este acuzat ca a planuit un „atac cu arme de foc si de mare impact mediatic” impotriva reprezentantei israeliene, a indicat duminica procuratura federala germana, dupa ce a anuntat sambata seara arestarea barbatului.

Libianul de 28 de ani a fost arestat la casa sa din Bernau, o localitate de langa Berlin, in timpul unei operatiuni majore a politiei in care au fost implicate fortele speciale.

„Serviciile noastre de securitate au intervenit la timp pentru a zadarnici posibilele planuri de a ataca ambasada israeliana din Berlin”, a declarat ministrul de interne Nancy Faeser.

Omar A. este suspectat ca ar fi „un sustinator al ideologiei SI”, conform procuraturii, si a avut „interactiuni cu un membru al SI pe un serviciu de mesagerie instant” pentru a-si pregati atacul.

Conform tabloidului Bild, autoritatile germane au fost alertate datorita informatiilor de la serviciile de informatii externe.

„Nu vom relaxa lupta impotriva terorismului”, a scris Scholz pe platforma X, denuntand „un plan las pentru un atac”.

Ministrul de interne a subliniat duminica „amenintarea ridicata a violentei islamiste, antisemite si anti-israeliene”.

3.200 de infractiuni cu motive antisemite, inregistrate in Germania in 2024

De la atacul fara precedent al miscarii islamiste palestiniene Hamas asupra Israelului la 7 octombrie 2023, care a declansat razboiul din Fasia Gaza, autoritatile germane si-au sporit vigilenta in fata amenintarii islamiste si a resurgentei antisemitismului, la fel ca multe tari din intreaga lume.

Barbatul arestat sambata a sosit in Germania in noiembrie 2022 si a solicitat azil, dar cererea sa a fost respinsa in septembrie 2023, a declarat pentru AFP o sursa guvernamentala. Absenta procedurilor de expulzare impotriva sa risca sa reinvie o dezbatere exploziva in Germania.

Dupa ani de politica generoasa de primire, aceasta tara isi inmulteste dispozitiile restrictive, unul dintre angajamentele cheie fiind accelerarea expulzarii migrantilor aflati in situatie ilegala.

O parte importanta a masurilor in aceasta directie a fost adoptata vineri de deputatii germani, in contextul in care cancelarul social-democrat este sub presiune din cauza ascensiunii extremei drepte in Germania, ca si in alte parti din Europa.

Mai multe atacuri mortale in care au fost implicati cetateni straini au socat Germania in ultimele luni. La sfarsitul lunii august, un atac cu cutitul comis de un sirian si revendicat de organizatia Stat Islamic a ucis trei persoane si a ranit alte cateva in timpul unei petreceri la Solingen (vest).

In iunie, un alt atac cu cutitul, pus pe seama unui afgan la un miting anti-islam la Mannheim, a lasat in urma un mort, un politist care a intervenit.

Peste 3.200 de infractiuni cu motive antisemite au fost inregistrate in Germania de catre politie din ianuarie pana la inceputul lunii octombrie, un numar aproape dublu fata de aceeasi perioada din 2023.

La inceputul lunii septembrie, politia germana a impuscat mortal un tanar austriac cunoscut pentru legaturile sale cu islamul radical, in timp ce se pregatea sa efectueze un atac asupra consulatului general israelian din Munchen. Atacurile au vizat si ambasadele israeliene din Copenhaga si Stockholm la inceputul lunii octombrie.

(Foto: captura Tagesschau.de)

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: