Trei tari din Europa si Asia formeaza o coalitie pentru a dezvolta avioane de lupta de generatia urmatoare. Noul super-avion ar urma sa fie gata in 2035

externe

F35

Trei tari din cadrul G7 lanseaza un consortiu de avioane de lupta. Japonia, Marea Britanie si Italia doresc sa colaboreze pentru constructia urmatoarei generatii de avioane. Un concept similar exista deja pentru tancuri, relateaza televiziunea germana N-TV.

Japonia, Marea Britanie si Italia doresc sa accelereze dezvoltarea comuna a unui avion de vanatoare de ultima generatie. Ministrii Apararii din cele trei tari au anuntat ca pana la sfarsitul anului va fi infiintata o organizatie guvernamentala trilaterala care sa colaboreze cu producatorii aeronavei. Cele trei tari au convenit in 2022 sa produca in comun o noua aeronava de lupta care ar trebui sa fie gata de utilizare in 2035. Contextul este ingrijorarea cu privire la o amenintare tot mai mare din partea Chinei, Rusiei si Coreei de Nord.

Ministrul japonez al Apararii, general Nakatani, a declarat, dupa o intalnire cu omologii sai britanici si italieni, John Healey si Guido Crosetto, ca un organism comun numit GCAP International Government Organization (GIGO) va fi infiintat pana la sfarsitul anului pentru a supraveghea dezvoltarea aeronavei. Ministrii s-au intalnit la reuniunea ministrilor apararii G7 de la Napoli. Avionul de lupta de urmatoarea generatie este destinat sa inlocuiasca avioanele F-2 ale Japoniei, care au fost dezvoltate in comun cu SUA si Marea Britanie.

Mai multe companii private, inclusiv Mitsubishi Heavy Industries din Japonia, BAE Systems PLC din Marea Britanie si Leonardo din Italia, sunt implicate in proiect. GIGO va avea sediul in Marea Britanie si va fi administrat de un reprezentant japonez. Infiintarea GIGO si o societate mixta sunt pe cale sa semneze primul contract anul viitor, a spus Nakatani.

Producatorul italian de arme Leonardo formase anterior un consortiu de tancuri cu gigantul german de arme Rheinmetall. Prima comanda majora este de la armata italiana in valoare de 23 de miliarde de euro. Scopul declarat, insa, este de a echipa fortele armate ale altor tari cu tancuri de lupta de ultima generatie si vehicule de lupta de infanterie – in Europa si nu numai.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: