Maia Sandu, reactie transanta: „Banditii care vor cu orice pret sa revina la putere au vrut sa foloseasca democratia ca pe o slabiciune”. UE reactioneaza si ea

politica

maia sandu, republica moldova

Presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat luni, dupa ce victoria la limita a fortelor pro-europene a fost confirmata de rezultatele referendumului, ca „trebuie sa privim cu atentie unde s-a gresit si sa invatam din acest atac mizerabil asupra suveranitatii noastre”.

„Sunt recunoscatoare tuturor cetatenilor care au mers la vot si au spus ce-si doresc pentru Moldova. Peste 1 560 000 de oameni au mers la sectiile de votare. Diaspora a aratat ca ramane conectata la tara, indiferent la cate mii de km si-a facut noua casa. Peste 240 000 de cetateni au votat in afara tarii si nu a lasat soarta RM pe mana celor care o vand. Datorita voua, Moldova din nou si-a salvat democratia si cursul spre progres. Suntem un tot intreg, suntem o familie!”, a spus Maia Sandu

„Ceea ce s-a intamplat ieri si in ultimii doi ani este un atentat asupra democratiei si poporului nostru de a fi parte a familiei europene, a pacii.

Dusmanii poporului nostru isi doresc o Moldova divizata, speriata, isi doresc ca moldovenii sa se indoiasca de puterea si unitatea lor.

Banditii care vor cu orice pret sa revina la putere au vrut sa foloseasca democratia ca pe o slabiciune. Dar moldovenii s-au unit si au ramas drepti. Tinta lor de a cumpara 300 de mii de voturi si documentarea de catre institutiile statului a 150 de mii de oameni platiti pentru vot, arata ca trebuie sa privim cu atentie unde s-a gresit si sa invatam din acest atac mizerabil asupra suveranitatii noastre.

Din pacate sistemul de justitie nu a putut sa intervina suficient pentru a combate furtul si coruperea voturilor. Trebuie sa facem mai mult pentru a combate coruptia”, a mai spus Maia Sandu.

Referendumul din Republica Moldova privind aderarea la Uniunea Europeana si primul tur al alegerilor prezidentiale au avut loc in conditiile unei „ingerinte fara precedent” a Rusiei sau a intermediarilor ei, a declarat luni presei un purtator de cuvant al Comisiei Europene, relateaza Reuters si AFP.

„Votul a avut loc intr-un context de ingerinta si de intimidare fara precedent din partea Rusiei si a intermediarilor ei vizand destabilizarea procesului democratic in Republica Moldova”, a spus Peter Stano, purtatorul de cuvant al sefului diplomatiei UE, Josep Borrell, in cadrul briefingului de presa cotidian

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: