Giorgia Meloni sufera o lovitura. Tribunalul din Roma anuleaza retinerea migrantilor in Albania, acestia fiind readusi in Italia

externe

Planul premierului italian Giorgia Meloni de a gestiona criza migratorie prin trimiterea migrantilor in Albania a fost serios afectat de o decizie a Tribunalului din Roma.

Judecatorii au hotarat ca 12 migranti, care fusesera trimisi intr-un centru din Albania, trebuie sa se intoarca in Italia. Aceasta decizie pune sub semnul intrebarii strategia guvernului italian de a tine migrantii in afara teritoriului tarii, informeaza realitatea.net

Italia si Albania au semnat anul trecut un acord care prevedea ca migrantii salvati de autoritatile italiene sa fie transferati in Albania. Aici urmau sa fie cazati si evaluati in centre speciale, evitand astfel aglomerarea infrastructurii de azil din Italia. Scopul principal al acestui acord era sa reduca presiunea asupra Italiei in contextul numarului mare de migranti care ajung pe teritoriul sau.

Pe 17 octombrie, autoritatile italiene au dispus retinerea migrantilor intr-un centru din Gjader, Albania, insa Tribunalul din Roma a avut la dispozitie 48 de ore pentru a analiza legalitatea acestei decizii. Migrantii, proveniti din Bangladesh si Egipt, faceau parte dintr-un grup mai mare de persoane salvate de nava italiana Libra.
Din acest grup, patru migranti, doi minori si doua persoane vulnerabile  fusesera deja readusi in Italia inainte de hotararea tribunalului.

Instanta a decis ca retinerea migrantilor in Albania incalca regulile internationale si europene privind azilul si drepturile migrantilor. Judecatorii au invocat o decizie a Curtii Europene de Justitie care precizeaza ca o tara poate fi considerata sigura doar daca asigura protectie pentru toate grupurile vulnerabile, inclusiv minoritatile religioase, persoanele LGBTQ+ si victimele violentei de gen. Chiar daca Bangladesh este considerat o tara sigura, exista exceptii pentru anumite grupuri de persoane, motiv pentru care instanta a hotarat ca migrantii nu pot fi retinuti in Albania si trebuie sa fie readusi in Italia.

Decizia Tribunalului din Roma a afectat planurile guvernului Meloni, care intentiona sa foloseasca acordul cu Albania pentru a reduce numarul migrantilor pe teritoriul italian. Guvernul a reactionat critic, acuzand sistemul judiciar ca saboteaza politicile sale privind gestionarea migratiei. Oficialii guvernului au sustinut ca decizia tribunalului este o piedica majora in eforturile lor de a controla fluxurile migratorii.

In replica, judecatorii au explicat ca hotararea lor este bazata pe legislatia europeana si internationala, care protejeaza drepturile migrantilor si le interzice deportarea in tari care nu pot garanta siguranta pentru toate categoriile de persoane.

In urma acestei decizii, guvernul Meloni a anuntat ca va discuta un nou decret guvernamental in cadrul Consiliului de Ministri, programat pentru 21 octombrie. Acest decret are ca scop actualizarea listei tarilor considerate sigure pentru returnarea migrantilor.

Guvernul spera ca prin aceste modificari va putea sa continue implementarea politicilor sale privind reducerea numarului de migranti, in ciuda obstacolelor juridice.

Totusi, aceasta situatie a creat o noua provocare politica pentru premierul Meloni, care a promis alegatorilor o abordare ferma asupra migratiei ilegale. Guvernul sau trebuie acum sa gaseasca solutii care sa respecte legislatia internationala, dar care sa ii permita si sa isi indeplineasca promisiunile electorale.

Decizia tribunalului poate avea consecinte importante pentru viitoarele politici de migratie ale Italiei. Guvernul Meloni va trebui sa navigheze intre obligatiile impuse de legislatia internationala si nevoia de a gestiona numarul mare de migranti care ajung in Italia. Acordul cu Albania este acum pus sub semnul intrebarii, iar guvernul ar putea fi nevoit sa renegocieze acest tip de intelegeri sau sa gaseasca alte modalitati de a reduce presiunea migratorie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: