Spitalele din Gaza sub asediu israelian. IDF intensifica operatiunile in nordul Fasiei

externe

Fortele israeliene au asediat luni spitale si adaposturi pentru persoanele stramutate in nordul Fasiei Gaza, in conditiile in care au intensificat operatiunile impotriva activistilor palestinieni, au declarat rezidentii si medicii, potrivit Reuters.

Trupele au arestat barbati si au ordonat femeilor sa paraseasca tabara de refugiati din Jabalia, au spus ei. Un atac aerian israelian asupra unei case din Jabalia a ucis cinci persoane si a ranit altii, au spus medicii.

Agentia ONU pentru Refugiati Palestinieni UNRWA a declarat ca autoritatile israeliene impiedica misiunile umanitare sa ajunga in zonele din nordul enclavei palestiniene cu provizii critice, inclusiv medicamente si alimente.

„Oamenii care incearca sa fuga sunt ucisi, iar trupurile lor sunt lasate pe strada”, a scris seful UNRWA, Philippe Lazzarini, pe X.

Medicii de la Spitalul Indonezian au declarat pentru Reuters ca trupele israeliene au luat cu asalt o scoala si i-au retinut pe barbati inainte de a incendia cladirea. Incendiul a ajuns la generatoarele spitalului si a provocat o pana de curent, au adaugat acestia.

Oficialii din domeniul sanatatii au declarat ca au refuzat ordinele armatei israeliene, care a inceput o noua incursiune in nordul teritoriului in urma cu peste doua saptamani, de a evacua cele trei spitale din zona sau de a lasa pacientii nesupravegheati.

Trupele au ramas in fata spitalului, dar nu au intrat, au spus ei. Medicii de la un al doilea spital, Kamal Adwan, au raportat atacuri israeliene in apropierea spitalului in timpul noptii.

„Armata bombardeaza scolile de langa spital si nimeni nu poate intra sau iesi din spital”, a spus o asistenta de la Spitalul Indonezian, care a cerut sa nu fie numita.

Oficialii palestinieni din domeniul sanatatii au declarat ca cel putin 18 persoane au fost ucise in Jabalia si opt in alte locuri din Gaza in urma loviturilor israeliene.

Armata israeliana a declarat intr-un comunicat ca opereaza impotriva „teroristilor si infrastructurii teroriste” din zona Jabalia.

IDF sustine ca trupele au ajutat mii de civili sa se evacueze in siguranta prin rute organizate. Israelul a fost in contact cu comunitatea internationala si cu sistemul de asistenta medicala din Gaza pentru a se asigura ca serviciile de urgenta ale spitalelor functioneaza, se mai arata in comunicat.

In ultima zi, trupele au demontat infrastructura militanta si puturile de tunel si au ucis luptatori in zona Jabalia.

Israelul si-a intensificat campaniile atat in Gaza, cat si in Liban, dupa ce uciderea liderului Hamas, Yahya Sinwar, saptamana trecuta, a starnit speranta unei deschideri pentru discutii de incetare a focului care sa puna capat conflictului care dureaza de peste un an. In plus a promis ca va eradica militantii Hamas care controlau anterior Gaza si al caror atac asupra Israelului anul trecut a declansat razboiul, dar, facand acest lucru, a devastat o mare parte din teritoriu si a ucis zeci de mii de oameni. Peste 1,9 milioane de oameni au ramas saraci si infometati.

„Ne confruntam cu moartea prin bombe, prin sete si foame”, a spus Raed, un rezident al taberei din Jabalia. „Jabalia este stersa de pe fata pamantului si nu exista niciun martor la crima, lumea isi fereste privirea”.

Hadeel Obeid, o asistenta de la spitalul Indonezian, a declarat ca au ramas fara provizii medicale, inclusiv tifon steril si medicamente. Alimentarea cu apa a fost intrerupta si nu mai este mancare pentru a patra zi consecutiv, a declarat ea pentru Reuters.

Organizatia Natiunilor Unite a declarat ca nu a reusit sa ajunga la cele trei spitale din nordul Gazei.

Inaltul Comisar al Natiunilor Unite pentru drepturile omului a acuzat fortele israeliene ca intervin in asistenta umanitara si au dat ordine care au dus la stramutarea fortata, comportamentul lor putand cauza „nimicirea populatiei palestiniene din cea mai nordica parte a Gaza prin moarte si stramutare”.

Potrivit lui Lazzarini, ranitii zac fara a avea parte de ingrijire in spitalele care au fost lovite.

„Adaposturile UNRWA care au mai ramas sunt atat de supraaglomerate, incat unele persoane stramutate sunt acum fortate sa locuiasca in toalete”, a spus el.

Israelul spune ca primeste cantitati mari de provizii umanitare in Gaza cu livrari terestre si lansari aeriene si ca a facilitat evacuarea pacientilor din Spitalul Kamal Adwan.

Palestinienii spun ca niciun ajutor nu a ajuns in zonele din nordul Gazei unde operatiunea israeliana este in desfasurare.
Rezidentii si medicii au spus ca fortele israeliene au intensificat asediul asupra Jabaliei, pozitionand tancuri in orasele Beit Hanoun si Beit Lahiya din apropiere si ordonand rezidentilor sa plece.

Oficialii israelieni au declarat ca ordinele de evacuare au ca scop separarea luptatorilor Hamas de civili si au negat ca exista vreun plan sistematic de a elimina civilii. A spus ca fortele care opereaza in nordul Gazei au ucis zeci de oameni inarmati Hamas si au demontat infrastructura.

Hamas a acuzat Israelul ca a efectuat acte de „genocid si epurare etnica” pentru a forta oamenii sa paraseasca nordul Gazei.
Aripa armata a Hamas a declarat ca luptatorii au atacat fortele de acolo cu rachete antitanc si au detonat bombe impotriva trupelor aflate in tancuri si in case.

In alta parte in enclava, atacurile israeliene au ucis cel putin cinci persoane in Rafah, in sudul Fasiei Gaza, si alte patru din doua lovituri separate in orasul Gaza, au spus medicii.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: