Turcia: 47 de persoane, medici si asistente, acuzate de moartea mai multor nou-nascuti

externe

Un procuror din Istanbul a pus sub acuzare 47 de persoane, inclusiv medici si asistente, pentru tratamentul inadecvat aplicat bebelusilor pentru a obtine profit, provocand moartea a cel putin 10 nou-nascuti intr-unul dintre cele mai mari scandaluri din sistemul de sanatate din Turcia din ultimii ani, potrivit Reuters.

Ministerul Sanatatii a inchis noua spitale private in urma investigatiei, si in total 19 institutii de sanatate sunt considerate a fi responsabile, se arata in rechizitoriu.

Suspectii sunt acuzati ca au creat un grup infractional pentru a trimite nou-nascuti in anumite spitale private si sa primeasca plati de la asigurarile sociale din Turcia pentru tratamente nepotrivite si uneori false, se arata in rechizitoriul obtinut de Reuters.

Principalul partid de opozitie CHP a solicitat o ancheta parlamentara in aceasta afacere si a cerut demisia ministrului Sanatatii Kemal Memisoglu. Ministrul a spus ca de acum inspectiile spitalelor vor fi efectuate „mai strict ca niciodata”.

Doi dintre suspecti, care lucrau la o linie telefonica de urgenta, cautau nou-nascuti care puteau fi trimisi la aceste spitale pentru tratament la sectia de terapie intensiva, potrivit rechizitoriului de 1.399 de pagini, depus la un tribunal din Istanbul saptamana trecuta.

Se spune ca nou-nascutii au devenit apoi victimele malpraxisului sau a ingrijirii medicale inadecvate, medicamentele destinate acestora fiind vandute altora, iar unii murind din cauza infectiilor contractate in unitatile spitalicesti.

Scopul bandei criminale a fost „sa obtina un castig financiar, si nu sa imbunatateasca conditiile de sanatate ale pacientilor”, se arata mai departe.

Suspectii, inclusiv doi medici si 11 asistente, au negat acuzatiile, spunand ca nu i-au trimis intentionat pe nou-nascuti la anumite spitale si ca bebelusii au primit tratamentul necesar, se arata in rechizitoriu.

Acuzatiile cu care se confrunta suspectii includ formarea unui grup infractional, frauda, falsificarea de documente oficiale si uciderea din culpa. Daca vor fi gasiti vinovati, unii inculpati ar putea fi condamnati pana la 589 de ani de inchisoare.

Douazeci si doi de suspecti au fost inchisi in asteptarea procesului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: