Zaharova, trimisa iar sa comenteze situatia din Moldova: „Rezultatele votarii au fost dezamagitoare pentru guvernul moldovean si sustinatorii sai occidentali”

externe

Maria Zaharova, Joe Biden, vinovat, atac, Iran, Israel

Rusia a respins acuzatiile de imixtiune in afacerile interne ale Republicii Moldova si a denuntat amestecul occidental in alegerile prezidentiale si referendumul privind aderarea la UE desfasurate duminica, conform declaratiilor facute luni de purtatoarea de cuvant a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, informeaza EFE, citata de Agerpres.

„Au acuzat fara dovezi tara noastra ca se amesteca in treburile interne ale Moldovei si ca incearca sa influenteze exprimarea vointei cetatenilor sai (…), in timp ce Occidentul s-a amestecat deschis in acest proces electoral”, a afirmat Maria Zaharova.

Purtatoarea de cuvant a Ministerului rus de Externe a denuntat faptul ca „politicienii din tarile membre UE au facut propaganda deschisa in sprijinul actualului guvern moldovenesc si al asa-zisul sau proiect european in timpul multiplelor lor vizite la Chisinau”.

A evidentiat, de asemenea, faptul ca „punctul culminant al campaniei anti-ruse de amploare declansata de Chisinau a fost decizia de a deschide in Rusia – unde locuiesc intre 300.000 si 500.000 de cetateni moldoveni – doar doua sectii de votare, in timp ce in SUA si Europa Occidentala au fost autorizate aproximativ 200”.

„Pe baza numarului de voturi in aceasta etapa putem concluziona ca rezultatele votarii au fost dezamagitoare pentru guvernul moldovean si sustinatorii sai occidentali”, a mai spus Maria Zaharova, referindu-se la marja redusa cu care a castigat votul favorabil aderarii la UE.

In acest context, a subliniat ca „proiectul de integrare in UE nu a primit un sprijin fara echivoc”.

„Majoritatea cetatenilor care locuiesc in aceasta republica l-au respins. Usorul avantaj a fost obtinut datorita unei mobilizari intense a alegatorilor rezidenti in Europa Occidentala si America de Nord si a unei limitari fara precedent a posibilitatii de a vota in Rusia”, a mai spus purtatoarea de cuvant a Ministerului rus de Externe.

Acelasi lucru s-a intamplat, a punctat Maria Zaharova, cu voturile in favoarea presedintei pro-europene Maia Sandu, iesita pe primul loc dupa primul tur al scrutinului prezidential.

Cu toate acestea, Zaharova a indicat ca Rusia „respecta alegerea facuta de moldoveni si pledeaza pentru pastrarea si dezvoltarea relatiilor cu poporul prieten al Moldovei”.

Atat reprezentanti ai guvernului de la Chisinau , cat si observatori din cadrul OSCE, au denuntat „ingerinta masiva, fara precedent, a Rusiei, in special prin cumparare de voturi, atacuri hibride si dezinformare”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: