Casa Alba considera ca trimiterea de trupe nord-coreene pentru a lupta in Ucraina ar fi „o evolutie periculoasa”

externe

evolutie periculoasa, SUA, soldati nord-coreeni, Ucraina

Statele Unite au afirmat luni ca nu sunt in masura sa confirme ca soldati nord-coreeni au fost trimisi pe frontul ucrainean alaturi de fortele ruse, considerand, in acelasi timp, ca o astfel de evolutie ar fi „periculoasa”, transmite AFP, citata de Agerpres.

„Suntem la curent cu informatiile potrivit carora Coreea de Nord a trimis si se pregateste sa trimita trupe suplimentare in Ucraina pentru a lupta alaturi de Rusia”, a declarat Robert Wood, ambasadorul adjunct al Statelor Unite la ONU, in fata Consiliului de Securitate.

„Daca este adevarat, aceasta este o evolutie periculoasa si foarte ingrijoratoare si o adancire clara a relatiilor militare dintre Coreea de Nord si Rusia”, a spus el.

Diplomatul a subliniat ca Statele Unite „se consulta cu aliatii si partenerii lor cu privire la implicatiile unei astfel de decizii”.

Ambasadorul Frantei la ONU, Nicolas de Riviere, a estimat, la randul sau, ca „desfasurarea de soldati nord-coreeni, daca se va dovedi, ar constitui o escaladare suplimentara”, adaugand ca „cresterea sprijinului din partea Coreei de Nord pentru efortul de razboi al Rusiei este foarte ingrijoratoare”.

Potrivit agentiei de spionaj sud-coreene, Coreea de Nord a decis sa trimita pana la 12.000 de soldati pentru a ajuta Rusia. Circa 1.500 de soldati ai fortelor speciale nord-coreene se afla deja in Rusia pentru a se aclimatiza si ar urma in curand sa plece pe front in Ucraina, potrivit aceleiasi surse.

La Washington, insa, prudenta pare la ordinea zilei, Statele Unite afirmand de cateva zile ca nu au confirmarea.

„Nu suntem in stadiul in care putem confirma aceste informatii si sa spunem daca sunt corecte”, a declarat presei purtatorul de cuvant adjunct al Departamentului de Stat, Vedant Patell.

Statele Unite si aliatii lor occidentali, precum si din Asia denunta de luni de zile livrarea de arme din Coreea de Nord in Rusia pentru razboiul din Ucraina si apropierea din ce in ce mai afirmata dintre Phenian si Moscova.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: