Ca-n epoca feudala: Vladimir Putin i-a daruit uzina siderurgica din Mariupol, una dintre cele mai mari din Ucraina, liderului cecen Ramzan Kadirov

externe

combinat siderurgic, Ucraina, Ramzan Kadirov

Ca un suveran feudal, Vladimir Putin i-a daruit una dintre cele mai mari uzine siderurgice din Ucraina liderului cecen Ramzan Kadirov, un fidel neconditionat al Kremlinului. Combinatul siderurgic Illici Iron and Steel Works fusese detinut anterior de miliardarul ucrainean Rinat Ahmetov.

Oficial, noii patroni din acte sunt Ruslan Gheremeiev si Vahit Gheremeiev, director adjunct al Ministerului Constructiilor si Locuintelor din Cecenia, rude ale senatorului Suleiman Gheremeiev, un aliat de lunga durata al lui Kadirov. Fiul acestuia, Valid Korceagin, a primit jumatate din actiunile Mariupol Illici Iron and Steel Works LLC, care controleaza in prezent uzina, scrie Wall Street Journal.

Se remarca faptul ca jefuirea uzinei este in plina desfasurare. Camioanele cu produse laminate parasesc adesea incinta uzinei si se indreapta spre Rusia. Rusii au dezmembrat si expediat in Rusia o linie de productie in valoare de 220 de milioane de dolari americani, instalata aici in Al Doilea Razboi Mondial.

Inca din septembrie 2022, o societate comerciala cu sediul la Moscova a exportat produse siderurgice din uzina in valoare de 380 000 de dolari. Alte companii rusesti au vandut apoi in mod regulat carbunele si alte produse care au ramas in uzina. In ianuarie 2023, un lot de produse din otel in valoare de 50 000 de dolari a fost exportat in Uzbekistan.

Dupa un timp, partea lui Valid Korceagin a fost transferata unei alte persoane, de asemenea asociata cu Ramzan Kadirov – Alash Dadashov, care este seful clubului de lupte Ahmat din Moscova.

Alash Dadashov trimite gazele industriale de la uzina in Rusia prin intermediul celeilalte sale companii din Mariupol, Technical Materials, pe care o detine impreuna cu un rezident local, fostul director adjunct al magazinului de oxigen al Azovstal, Stanislav Komarovski.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: