Scolile din Mexic au la dispozitie sase luni pentru a interzice alimentele nesanatoase, administratorii contravenienti riscand amenzi cat salariul lor pe un an

externe

scoli, Mexic, interdictie, junk food

Scolile din Mexic au la dispozitie sase luni pentru a pune in aplicare o interdictie sponsorizata de guvern privind mancarea nesanatoasa, in caz contrar riscand a se confrunta cu amenzi mari, au declarat luni oficialii, in timp ce autoritatile se confrunta cu ceea ce numesc cea mai grava problema a obezitatii infantile din lume.

Noile norme, publicate la inceputul lunii octombrie, vizeaza produse care au devenit alimente de baza pentru doua sau trei generatii de elevi mexicani: bauturi zaharoase pe baza de fructe, chipsuri, sorici de porc artificial si alune sarate cu chili invelite in soia, transmite Associated Press.

Administratorii scolari care incalca ordinul se vor confrunta cu amenzi echivalente intre 545 si 5 450 de dolari, care s-ar putea dubla pentru a doua abatere. Pentru unii, aceasta suma ar putea insemna aproape salariul pe un an.

Copiii din Mexic au cel mai mare consum de junk food din America Latina, iar multi dintre ei obtin 40% din aportul caloric total din aceasta mancare, potrivit agentiei ONU pentru copii, care a calificat obezitatea infantila drept o urgenta.

Autoritatile spun ca aproximativ o treime dintre copiii din Mexic sunt supraponderali sau obezi. Incercarile anterioare de a pune in aplicare legi impotriva alimentelor nesanatoase s-au soldat cu putin succes.

Un studiu efectuat in perioada 2023-2024 in peste 10 000 de scoli a aratat ca mancarea nesanatoasa era disponibila in 98% dintre ele, iar bauturile zaharoase in 95% si bauturile racoritoare in 79%. Reclame pentru junk food au fost gasite in 25% dintre scoli.

Noua presedinta Claudia Sheinbaum a declarat luni ca scolile vor trebui sa ofere apa plata la discretie si gustari alternative traditionale, precum tacos cu fasole. „Este mult mai bine sa mananci un taco de fasole decat o punga de chipsuri”, a spus Sheinbaum. „Este mult mai bine sa bei apa cu flori de hibiscus decat sucuri carbogazoase”.

Cu toate acestea, marea majoritate a celor 255 000 de scoli din Mexic nu au la dispozitie apa potabila gratuita pentru elevi. Conform unui raport din 2020, efortul de a instala fantani cu apa potabila a avut succes in aproximativ 10 900 de scoli din tara, adica aproximativ 4%. Multe scoli se afla in zone atat de sarace sau izolate incat se lupta sa mentina grupuri sanitare acceptabile, conexiune la internet sau electricitate.

Intre 2010 si 2020, Mexicul a instituit etichete de avertizare pe partea din fata a ambalajului alimentelor pentru a avertiza consumatorii cu privire la nivelurile ridicate de sare, zahar adaugat, calorii in exces si grasimi saturate. Unele gustari poarta toate cele patru etichete de avertizare.

Insa, in conformitate cu noile norme, scolile vor trebui sa elimine treptat din standurile lor de gustari orice produs care contine chiar si o singura eticheta de avertizare.

Nu a fost imediat clar modul in care guvernul va pune in aplicare interdictia pe trotuarele din fata scolilor, unde vanzatorii instaleaza de obicei mese cu produse pe care le vand copiilor in pauza; 77% dintre scolile participante la sondajul recent aveau astfel de standuri in exterior.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: